4e chakra Anahata en Hart

hart chakra

De vierde chakra oftewel Anahata

Anahata

Anahata is je Hart of 3e chakra. Als het goed in balans is, straalt het de kleur groen of roze licht uit. Het ligt ter hoogte van je borstbeen in je hartgebied en is verbonden met je vierde aura laag. De thema’s die bij dit chakra horen zijn, liefde, mededogen, sympathie, succes, zelfwaardering en in liefde zorgen voor jezelf en anderen.

Oefeningen om je hart te balanceren

💚Affirmatie voor elke dag of Sankalpa voor Yoga Nidra

 • Ik verdien liefde in mijn leven
 • Ik geef liefde aan mezelf en aan anderen.
 • Ik ben een bron van onbeperkte liefde.
 • Ik ben krachtig en in balans.
 • Ik ben pure liefde.
 • Mijn hart is open om liefde te ontvangen en te geven.

💚 Padma Mudra        Padma mudra    

Chant yam mantra

 

💚 Muziek voor hartchakra

💚 Edelstenen die de hartchakra balanceren:
Malachite, Jade, groene toermalijn.

💚 De kleur groen en roze hoort bij deze chakra. Visualiseer een groene gesloten roosknop die langzaam opent en de roze bloemblaadjes laat zien

💚De etherische olieen die de heartchakra balanceert.
Ylang-ylang, Roos en Jasmijn.
Of ‘bashya’ olie: anahata

💚Pranayama. Sama Vritti
Sama Vritti Pranayama betekent gelijkmakende ademhaling. Het is een simpele ademhalingsoefening die je in een korte tijd helpt ontspannen.  Je ademt in 4 tellen, houdt je adem vast 4 tellen, ademt uit 4 tellen en houdt je adem weer vast 4 tellen. je mag het ook langer of korter doen kijk wat voor jou fijner is. Het vast houden van je ademhaling of de ademstilte wordt ook wel kumbhaka genoemd. Je kunt voelen tijdens deze oefening dat je lichaam ontspant, je gedachte helder en aandachtiger worden. Als je het lastig vindt maak dan kleine pauzes van 2x een normale ademhaling.

💚 Bachbloesem: 
Agrimony:
is voor mensen die hun ware zelf niet tonen en vaak een geforceerde glimlach laten zien. Als je ze vraagt hoe het gaat zeggen ze steevast goed.
Centaury:  is voor mensen die zich laten domineren door anderen. Ze zijn hun eigen wil kwijt en ze zijn niet zo assertief.
Walnut: is voor mensen die moeilijke beslissingen moeten nemen omtrent b.v. hun eigen gezondheid, werk  of stoppen met roken.
Holly: is voor mensen die last hebben van hun eigen negatieve gevoelens zoals haat, nijd en achterdocht.

💚 Asanas (houdingen)

 • Opwaartse hond (Urdvha Mukha Svanasana) up-dog
  Ga op je buik liggen, met je handen naast de ribben, vingers naar voren gericht, ellebogen in je zij. Druk de bovenkant van je voeten in de vloer en  houd het stuitje naar de hielen gericht. Druk bij een inademing in uw handen en voeten, strek uw armen en til uw borst en benen van de vloer.
  Houd je onderbuik vast. Trek de schouderbladen op je rug naar je staartbeen en til je borstbeen op. Je mag recht vooruit of omhoog naar het plafond kijken. Blijf 1 tot 5 ademhalingen.
  Op een uitademing, laat je jezelf op de grond zakken.( of til je jezelf op in een neerwaartse kijkende houding.)
 • Krijger I (Virabhadrasana) krijger 1
  Neem vanuit berghouding een grote stap achteruit met je linkerbeen zodat je linkervoet ongeveer 45 graden naar links wijst. Voeten moeten heupbreedte uit elkaar blijven. Het lichaam is gericht naar de zijkant van de mat. Buig je voorste knie en dijbeen, houd het gewicht in de voorste hiel en grote teen en de achterste voet drukt vanaf de buitenste hiel. Plaats de heupen recht en zorg ervoor dat de knie zich direct boven de enkel bevindt. Til bij een inademing de armen een naar voren en een naar achter kijk over je voorste middelvinger , maak de schouders van de oren los en verbreed de schouderbladen.
  Blijf 5-15 ademhalingen in de houding. Kom er uit op een inademing. Stap dan met je achterste voet naar voren om terug te keren naar de berg voordat je de houding aan de andere kant uitvoert.
 • Krijger II (Virabhadrasana II) krijger 2
  Neem vanuit berghouding een grote stap achteruit met je linkerbeen zodat je linkervoet ongeveer 45 graden naar links wijst. Voeten moeten heupbreedte uit elkaar blijven. Het lichaam is gericht naar de voorkant van de mat. Buig je voorste knie en dijbeen, houd het gewicht in de voorste hiel en grote teen en de achterste voet drukt vanaf de buitenste hiel. Plaats de heupen recht en zorg ervoor dat de knie zich direct boven de enkel bevindt. Til bij een inademing de armen recht omhoog, maak de schouders van de oren los en verbreed de schouderbladen.
  Blijf 5-15 ademhalingen in de houding. Kom er uit op een inademing. Stap dan met je achterste voet naar voren om terug te keren naar de berg voordat je de houding aan de andere kant uitvoert.
 • Liggende Vlinder (Supta Baddha Konasana) liggende vlinder
  Leg een kussen of deken in de lengte achter je. Begin zittend met je knieën gebogen. Breng de voeten zo dicht mogelijk bij je bekken, plaats de voetzolen tegen elkaar en Ontspan je liezen en laat je knieën zo ver mogelijk omlaag zakken zonder spanning in de liezen te brengen. Leun op een uitademing naar achteren. Met behulp van je ellebogen ga je liggen. Maak lengte in je onder rug. Blijf 3 à 5 minuten in deze houding liggen.
 • Het smeltende hart (Anahatasana, ook wel melting heartmelting hart
  Om in deze houding te komen, begin je in tafelhouding op je handen en knieën. Loop de handen naar voren en zorg ervoor dat je heupen recht boven de knieën blijven. Laat je hart zachtjes zakken naar de mat, denkend aan dat Smeltende Hart … Blijf in deze houding gedurende 3 tot 5 minuten.

De Archetypen van Anahata zijn:
De actrice en de liefhebber (minnaar)

De energie van je hart chakra, 4e chakra (kleur = groen of roze) ofwel Anahata deze chakra als het goed functioneert leert ons gebalanceerd, harmonieus en een persoon vol compassie te zijn. We worden met een open hart chakra geboren maar door de desillusies van het leven willen we ons hart graag beschermen voor de lastige buitenwereld en sluiten haar dan af, met als gevolg dat je je ongelukkig en ontevreden gaan voelen. Waar je dus het meeste naar verlangt is dan niet meer beschikbaar voor ons en dat is onvoorwaardelijke liefde. Als je probeert dit gevoel te onderdrukken merk je dat je dan grijpt naar dingen die niet goed voor je zijn zoals drugs , alcohol, teveel eten of juist jezelf uithongeren. Enz. Er zijn 2 archetypen die dit goed kunnen uitleggen. De actrice die doet alsof en niet voelt wat ze echt nodig heeft en de minnaar die het voelt dat liefde van genoten mag worden en dat het in je wezen hoort te zitten.

nog onder constructie

De tekenen van 4e chakra in onbalans

De hartmeridiaan is gelinked aan Anahata
Hartenergie in onbalans geeft  onrust

Als je hartenergie goed is dan ben je meestal een  goede conditie, je hebt gezonde gezichtskleur en glanzende ogen. Er is een goede circulatie naar de ledematen. Je bent emotioneel in balans, je geheugen werkt prima en je slaapt ook goed.

Symptomen van een zwakke hartfuntie:

 • Onrustig
 • Klaar staan voor iedereen om aardig gevonden te worden.
 • Snel jaloers
 • Overdreven vriendschapsvertoon
 • Ze vertonen soms clownesk gedrag
 • Ze doen zich vaak beter voor dan ze zijn om maar aardig gevonden te worden
 • Ze denken dat je moet ‘werken’ om aardig gevonden te worden
 • De vrouwelijke energie is sterk vertegenwoordigd.
 • Ze geven vaak overdreven veel complimentjes
 • Ze vertonen vaak over-enthousiasme of zelfs soms manisch gedrag
 • Ze praten veel
 • Het zijn feestbeesten (je moet dit soort types vaak naar buiten bezemen op feestjes)

Symptomen van een goede hartfunctie:

 • Gemakkelijk kunnen verbinden met hun omgeving en ander mensen
 • Vanuit je hart leven
 • Vrolijk zijn
 • Eerlijk zijn
 • Nee zeggen mits nodig
 • Tegen omgeving prikkels kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.