Asteye

Asteye, online yoga studio, yoga

Asteya is Sanskriet voor niet-stelen. Op een oppervlakkig niveau betekent dit, dat je je onthoudt van het nemen van dingen die niet van jou zijn.

Eigen energie

Maar op een dieper niveau betekent asteya veel meer. Het betekent ook dat je niet pakt wat niet wordt aangeboden, denk dan bijvoorbeeld aan materiële objecten, maar ook aan tijd, gedachten, energie, emoties en ideeën. Als je buiten jezelf naar andere mensen, dingen en situaties kijkt om je gelukkig en bevredigd te voelen.

De drang om te nemen, of het nu materiële of andere dingen zijn, komt uit de onbewuste overtuiging dat er niet genoeg is. Deze angst voor gebrek of schaarste leidt tot hebzucht of hamsteren.

Stelen van jezelf

Hoe komt asteya in het spel als je yoga aan het doen bent? Je kunt het in gedachten houden wanneer je aan het oefenen bent met lenige yogi’s die gracieus van oefening naar oefening stromen met een perfecte vorm en je merkt dat je zou willen dat je er net zo uit zou willen zien als de yogi voor je. Dit zal dan jou ervan weerhouden om te genieten van het zijn waar je bent, je steelt van je zelf het moment van voelen, ervaren en zijn. De houdingen ervaren vanuit je diepste zijn geeft je transformatie en brengt je dichter bij je ware ik. 

Er is genoeg voor jou

Het kan zijn dat je voelt dat je dingen gaat missen en dat je daarom je tijd echt vol propt met veel activiteiten. Dan ga je er vanuit dat je niet genoeg tijd hebt. Maar is dat echt ook zo? Je yogales en persoonlijke intenties gaan dan ook met je aan de haal en zal je alles half doen. Maar volledige aandacht is iets wat je rijk maakt, niet de activiteit zelf. Je zou kunnen zeggen dat we verslaafd zijn aan doen. “Meer is beter”. De les van asteya is dat er al genoeg is.

Yoga om je te helpen

Met yoga kan je tijdens elke beoefening je lichaam eren zoals het hier en nu is, zelfs als je aan je doelen en ambities werkt. Erken dat wat je begeert wat een ander heeft, alleen maar tot lijden leidt en je jezelf tegenwerkt. Leef vanuit overvloed en dankbaarheid in plaats van uit schaarste en gebrek. Dan zul je ervaren dat het geluk in je aangewakkerd wordt en dat je het niet buiten jezelf hoeft te zoeken.


online yoga
Wordt ook lid van onze
online yoga studio!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.