4e chakra Anahata en Hart

hart chakra

De vierde chakra oftewel Anahata

Anahata

Anahata is je Hart of 4e chakra. Als het goed in balans is, straalt het de kleur groen of roze licht uit. Het ligt ter hoogte van je borstbeen in je hartgebied en is verbonden met je vierde aura laag. De thema’s die bij dit chakra horen zijn, liefde, mededogen, sympathie, succes, zelfwaardering en in liefde zorgen voor jezelf en anderen.

Oefeningen om je hart te balanceren

💚Affirmatie voor elke dag of Sankalpa voor Yoga Nidra

 • Ik verdien liefde in mijn leven
 • Ik geef liefde aan mezelf en aan anderen.
 • Ik ben een bron van onbeperkte liefde.
 • Ik ben krachtig en in balans.
 • Ik ben pure liefde.
 • Mijn hart is open om liefde te ontvangen en te geven.

💚 Padma Mudra        Padma mudra    

Chant yam mantra

 

💚 Muziek voor hartchakra

💚 Edelstenen die de hartchakra balanceren:
Malachite, Jade, groene toermalijn.

💚 De kleur groen en roze hoort bij deze chakra. Visualiseer een groene gesloten roosknop die langzaam opent en de roze bloemblaadjes laat zien

💚De etherische olieen die de heartchakra balanceert.
Ylang-ylang, Roos en Jasmijn.
Of ‘bashya’ olie: anahata

💚Pranayama. Sama Vritti
Sama Vritti Pranayama betekent gelijkmakende ademhaling. Het is een simpele ademhalingsoefening die je in een korte tijd helpt ontspannen.  Je ademt in 4 tellen, houdt je adem vast 4 tellen, ademt uit 4 tellen en houdt je adem weer vast 4 tellen. je mag het ook langer of korter doen kijk wat voor jou fijner is. Het vast houden van je ademhaling of de ademstilte wordt ook wel kumbhaka genoemd. Je kunt voelen tijdens deze oefening dat je lichaam ontspant, je gedachte helder en aandachtiger worden. Als je het lastig vindt maak dan kleine pauzes van 2x een normale ademhaling.

💚 Bachbloesem: 
Agrimony:
is voor mensen die hun ware zelf niet tonen en vaak een geforceerde glimlach laten zien. Als je ze vraagt hoe het gaat zeggen ze steevast goed.
Centaury:  is voor mensen die zich laten domineren door anderen. Ze zijn hun eigen wil kwijt en ze zijn niet zo assertief.
Walnut: is voor mensen die moeilijke beslissingen moeten nemen omtrent b.v. hun eigen gezondheid, werk  of stoppen met roken.
Holly: is voor mensen die last hebben van hun eigen negatieve gevoelens zoals haat, nijd en achterdocht.

💚 Asanas (houdingen)

 • Opwaartse hond (Urdvha Mukha Svanasana) Opwaarts kijkende hond
  Ga op je buik liggen, met je handen naast de ribben, vingers naar voren gericht, ellebogen in je zij. Druk de bovenkant van je voeten in de vloer en  houd het stuitje naar de hielen gericht. Druk bij een inademing in uw handen en voeten, strek uw armen en til uw borst en benen van de vloer.
  Houd je onderbuik vast. Trek de schouderbladen op je rug naar je staartbeen en til je borstbeen op. Je mag recht vooruit of omhoog naar het plafond kijken. Blijf 1 tot 5 ademhalingen.
  Op een uitademing, laat je jezelf op de grond zakken.( of til je jezelf op in een neerwaartse kijkende houding.)
 • Krijger I (Virabhadrasana) Gestrekte hoekhouding
  Neem vanuit berghouding een grote stap achteruit met je linkerbeen zodat je linkervoet ongeveer 45 graden naar links wijst. Voeten moeten heupbreedte uit elkaar blijven. Het lichaam is gericht naar de zijkant van de mat. Buig je voorste knie en dijbeen, houd het gewicht in de voorste hiel en grote teen en de achterste voet drukt vanaf de buitenste hiel. Plaats de heupen recht en zorg ervoor dat de knie zich direct boven de enkel bevindt. Til bij een inademing de armen een naar voren en een naar achter kijk over je voorste middelvinger , maak de schouders van de oren los en verbreed de schouderbladen.
  Blijf 5-15 ademhalingen in de houding. Kom er uit op een inademing. Stap dan met je achterste voet naar voren om terug te keren naar de berg voordat je de houding aan de andere kant uitvoert.
 • Krijger II (Virabhadrasana II) Krijger 2
  Neem vanuit berghouding een grote stap achteruit met je linkerbeen zodat je linkervoet ongeveer 45 graden naar links wijst. Voeten moeten heupbreedte uit elkaar blijven. Het lichaam is gericht naar de voorkant van de mat. Buig je voorste knie en dijbeen, houd het gewicht in de voorste hiel en grote teen en de achterste voet drukt vanaf de buitenste hiel. Plaats de heupen recht en zorg ervoor dat de knie zich direct boven de enkel bevindt. Til bij een inademing de armen recht omhoog, maak de schouders van de oren los en verbreed de schouderbladen.
  Blijf 5-15 ademhalingen in de houding. Kom er uit op een inademing. Stap dan met je achterste voet naar voren om terug te keren naar de berg voordat je de houding aan de andere kant uitvoert.
 • Liggende Vlinder (Supta Baddha Konasana) liggende vlinderLeg een kussen of deken in de lengte achter je. Begin zittend met je knieën gebogen. Breng de voeten zo dicht mogelijk bij je bekken, plaats de voetzolen tegen elkaar en Ontspan je liezen en laat je knieën zo ver mogelijk omlaag zakken zonder spanning in de liezen te brengen. Leun op een uitademing naar achteren. Met behulp van je ellebogen ga je liggen. Maak lengte in je onder rug. Blijf 3 à 5 minuten in deze houding liggen.
 • Het smeltende hart (Anahatasana, ook wel melting heartpuppy
  Om in deze houding te komen, begin je in tafelhouding op je handen en knieën. Loop de handen naar voren en zorg ervoor dat je heupen recht boven de knieën blijven. Laat je hart zachtjes zakken naar de mat, denkend aan dat Smeltende Hart … Blijf in deze houding gedurende 3 tot 5 minuten.

De Archetypen van Anahata zijn:
De actrice en de lover

De energie van je hart chakra, 4e chakra (kleur = groen of roze) ofwel Anahata deze chakra als het goed functioneert leert ons gebalanceerd, harmonieus en een persoon vol compassie te zijn. We worden met een open hart chakra geboren maar door de desillusies van het leven willen we ons hart graag beschermen voor de lastige buitenwereld en sluiten haar dan af, met als gevolg dat je je ongelukkig en ontevreden gaan voelen. Waar je dus het meeste naar verlangt is dan niet meer beschikbaar voor ons en dat is onvoorwaardelijke liefde. Als je probeert dit gevoel te onderdrukken merk je dat je dan grijpt naar dingen die niet goed voor je zijn zoals drugs , alcohol, teveel eten of juist jezelf uithongeren. Enz. Er zijn 2 archetypen die dit goed kunnen uitleggen. De actrice die doet alsof en niet voelt wat ze echt nodig heeft en de minnaar die het voelt dat liefde van genoten mag worden en dat het in je wezen hoort te zitten.

De actrice

Is iemand die verwijst met liefde speelt, maar zijn zich onvoldoende bewust van de donkere gevoelens, ze verbergen zich achter agenda’s van macht en dominantie. Deze archetype vindt het moeilijk om echte intimiteit te voelen, uit angst. Ze voelen dan de negativiteit van de liefde. Deze persoon gaat door het leven als actrice die doet alsof alles goed is zodat ze de intimiteit van het leven niet hoeven te voelen, ze leven meer in hun eigen bubbel. Als je te dichtbij komt dan saboteren ze de relatie zodat ze de muur die ze hebben intact kunnen houden. Voor deze persoon is liefde een mentale oefening en niet iets wat uit je hart komt. Er zijn mensen die liefde en geluk in hun hart hebben, ze laten mensen zijn wie ze zijn zonder oordeel, ze accepteren dat wat en wie ze zijn omdat ze weten dat ze liefde zijn. Ze hebben een warme uitstraling. De actrice houdt een stevige muur voor, tegen de de nederigheid en zuiverheid van liefde. Maar aan de andere kant willen ze dit ook graag ervaren. De angst houdt hun in de greep om het niet te ervaren door pijn en trauma die ze opgelopen hebben in hun leven. Het blokkeren om het rijke gevoel van onvoorwaardelijke liefde te ervaren waardoor hun levensenergie verbleekt. Ze zoeken een partner die voor hun zorgt om de pijn beter te maken die ze voelen, maar vergeten dat ze dan ook hun hart moeten openen. Ze blijven merken dat het te moeilijk is.

Heling van actrice begint bij het zien van de patronen. Ze hebben relaties die een afhankelijkheid hebben die niet bijdragen aan hun heling, ze zitten bevroren in hun angst patronen, ze hebben neurotische patronen om liefde van zich af te houden, ze zullen moeten kiezen om hun hart te openen en leren om liefde te ontvangen.

Dit nummer geeft een inkijk op de actrice

De Lover
nog onder constructie

De tekenen van 4e chakra in onbalans

De hartmeridiaan is gelinked aan Anahata
Hartenergie in onbalans geeft  onrust

Als je hartenergie goed is dan ben je meestal een  goede conditie, je hebt gezonde gezichtskleur en glanzende ogen. Er is een goede circulatie naar de ledematen. Je bent emotioneel in balans, je geheugen werkt prima en je slaapt ook goed.

Symptomen van een zwakke hartfuntie:

 • Onrustig
 • Klaar staan voor iedereen om aardig gevonden te worden.
 • Snel jaloers
 • Overdreven vriendschapsvertoon
 • Ze vertonen soms clownesk gedrag
 • Willen aardig gevonden worden
 • Ze denken dat je moet ‘werken’ om aardig gevonden te worden
 • De vrouwelijke energie is sterk vertegenwoordigd.
 • Complimenteren je veel
 • Ze vertonen vaak over-enthousiasme of zelfs soms manisch gedrag
 • Ze praten veel
 • Het zijn feestbeesten (je moet dit soort types vaak naar buiten bezemen op feestjes)

Symptomen van een goede hartfunctie:

 • Gemakkelijk kunnen verbinden met hun omgeving en ander mensen
 • Vanuit je hart leven
 • Vrolijk zijn
 • Eerlijk zijn
 • Nee zeggen mits nodig
 • Tegen omgeving prikkels kunnen.

De lover

Om dit archetype te kunnen omarmen zal je eerst van jezelf moeten houden. Als we niet weten wie we zijn en onszelf begrijpen en accepteren dan wordt het erg lastig om de kracht van liefde te omarmen. Je zal moeten kiezen om te veranderen en je hart te helen, je hart te openen. Om te kiezen voor echte liefde is kiezen voor je leven. De lover leeft vanuit liefde en houdt van alles dat leeft. Je voelt dat je waardig bent van onvoorwaardelijke liefde en accepteert jezelf als persoon in zijn geheel. Er is geen oordeel. Kan je je nog herinneren hoe het voelde verliefd te zijn? Dat is het gevoel wat dit archetype je geeft. Door deze heerlijke allesomvattende gevoel van liefde en vreugde  trekken vooral senioren en kinderen naar ze toe om zich gekoesterd te voelen. The lover betreed alle lastige situaties met een open hart en weet dat liefde alles overwint. Hoeveel obstakels je ze ook geeft ze zullen altijd voor liefde en het leven kiezen. Ze accepteren dat negativiteit en uitdagingen als deel van het programma van het leven en groei in hun volwassenheid. Ze zullen je moeilijkheden transformeren in gemak mensen vinden het heerlijk om bij deze in de buurt te zijn want de lover voedt hun ziel. 

De lover ontwikkelen 

Verantwoordelijkheid nemen voor de liefde in ons leven is je grootste ontwikkeling. Dit betekent dat we kunnen vergeven als ons is pijn gedaan en kunnen loslaten van het verleden, je gevoelens hierover loslaten en leven in het nu. Dit betekent dat je verantwoordelijkheid neemt en van alles geniet ook voor de pijn de frustratie het verdriet en de boosheid dus niet alleen geluk, sereniteit, liefde en vreugde. Het hele spectrum van het leven moeten we lief hebben en koesteren. Alles wat ons naar beneden trekt kan ons transformeren als we van het leven houden en accepteren dat het zo is.

Dus alles wat er met je gebeurd, ga erin zitten, voel het, wordt er een mee, en laat het je transformeren. Deze ervaringen geven je een unieke expressie van liefde die je past en je innerlijk voedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.