2e Chakra Swadhistana en milt

swadisthana

De tweede chakra oftewel Swadhisthana

Swadhistana is je sacraal of 2e  chakra. Als het goed in balans is, straalt het de kleur oranje uit. Het ligt ter hoogte van je onderbuik onder je navel en is verbonden met je tweede aura laag. De thema’s die bij dit chakra horen zijn, emoties gevoelens en sexualiteit. Het geeft ook weer hoe je over jezelf denkt.

Oefeningen om je sacraal chakra te balanceren

🍊Affirmatie voor elke dag of Sankalpa voor Yoga Nidra

 • Ik verdien plezier in mijn leven
 • Ik omarm mijn sexualiteit.
 • Ik uit mijn emoties wanneer ik daar behoefte aan heb
 • Ik leef met passie en plezier en sta in contact met mijn gevoel
 • Ik voel

Dhyani Mudra🍊de Dhyani Mudra die bij de sacraal chakra hoort

Chant de mantra VAM en doe de Mudra

 

🍊Muziek voor sacraalchakra

🍊 Edelstenen die de sacraal chakra herstelt
Carneool, rode jaspis of rode of bruine aventurijn.

🍊De kleur oranje balanceert de sacraal chakra, zoek kleding of nagellak die je kan dragen om te balanceren.

🍊 Geuren die je wortel chakra balanceren zijn:
Sinaasappel, Neroli, Jasmijn, Bergamot, Rozenhout, Grapefruit en Geranium
Of bashya olie swadhisthana

🍊Bachbloesem:
Chicory: voor mensen die dankbaarheid van andere mensen nodig hebben, andere mensen nodig hebben door veel voor ze te doen en onmisbaar te voelen.
Vervain: voor mensen die maar door blijven rennen door prestatiedrang en idealen. Heeft het nodig dat anderen zijn/haar idealen erkennen.
Vine: voor mensen die anderen hun wil oplegt of eigenlijk eist. Deze personen hebben hun emoties lang weggestopt.
Beech: voor personen die hard en onverdraagzaam zijn geworden, hun emoties weer te kunnen voelen. Deze persoon zal iets niet gauw fijn vinden  want je kunt overal kritiek op hebben.
Rock water: Voor mensen die onmogelijke doelen nastreven. ze zullen altijd perfectionistisch zijn in wat ze ook uitvoeren.

🍊Naar de zee gaan en aan het strand lopen, zwemmen of over het water uitkijken geeft ook energie en een connectie aan de sacrale chakra.

🍊Pranayama dirga deze ademhaling wordt de 3-delige ademhaling genoemd omdat je actief in de 3 delen van je buik ademt. Deze ademhaling is kalmerend, ontspannend en voedend.

Adem in je onderbuik voor 2 tellen en hou een korte pauze vervolg nog 2 tellen te ademen naar je ribben en weer een korte pauze en als laatste adem naar je sleutelbeen voor 2 tellen en weer een korte pauze daarna in 6 langzame tellen uitademen door je neus

🍊Uddiyana bandha. Bij deze bandha trek je je navel in en omhoog.

Het tweede chakra ofwel heiligbeen chakra ofwel swadisthana. Het tweede chakra is verbonden met je emotionele identiteit, seksualiteit, voortplanting en emoties.

🍊 Asanas

 • Rustende duifhouding (Eka Pada Rajakapotasana, ook wel sleeping swan)Uitgestrekte duif
 • Kindhouding (Balasana)kind
 • Draak (Anjaneyasana, ook wel dragon of lage lunge)lage lunge
 • Halve split (Ardha Hanumanasana, ook wel halve spagaat)meermin houding
 • Staande hoek (Prasarita Padottanasana)

De tekenen van 2e chakra in onbalans

Oververmoeidheid die door de vele indrukken door de 2e chakra naar binnen komen

Veranderingen zijn lastig voor veel mensen, maar zonder veranderingen is er geen groei. dus let op kansen die je worden geboden.

Emoties  Hoe ga je om met je emoties van jezelf en anderen? Kan je emoties aanvoelen en wat gebeurd er dan met je. Geef je gauw op? Ben je gauw teneergeslagen?

Behoeftes je basis behoeftes. Maar ook zijn je seksuele behoeftes minimaal dan is je 2e chakra iets waar je aan moet werken.

Plezier ben je instaat om te genieten van je leven. Als je plezier hebt ben je beter in balans

Het tweede chakra archetypen

De martelaar

Heeft moeite om in haar levenskracht te blijven staan, doordat zij teveel verantwoordelijkheid voelt die ze niet kan voeden. De martelaar kan moeilijk oude negatieve denkpatronen veranderen waardoor de kracht/energie stagneert. Ze komt steeds in situaties terecht waarbij haar energie versnippert of zelfs wegstroomt. De martelaar offert alles op om vredig, in balans en stabiel te kunnen leven, dusdanig dat ze vinden dat ze het recht niet hebben om gelukkig te zijn. Als dit gevoel en gedrag te ver gaat, kan de martelaar haar eigen fysieke gezondheid en haar mentale en emotionele gezondheid schaden. De martelaar vindt dat dit haar eigen schuld is. 

De martelaar geeft al haar dromen op voor een ander. Ze focussen op het welzijn van een ander en ten laste van hun eigen welzijn. De martelaar vindt dat ze liefde niet waard zijn. Anderen maken hier gemakkelijk en dankbaar gebruik van om zichzelf beter te voelen. 

De mythe van de martelaar archetype

De mythe dat jezelf opofferen goed voor je is, zit in ons gebakken. Realiseer je ook dat het je niet helpt om daar je leven aan op te offeren, dat doet jou geen goed. Buiten dat om wil je dat ook? Het is beter om te kijken wat de leegte in jou nodig heeft om weer heel te worden!  Je mag altijd compassie hebben voor de ander, maar je mag niet de levenslessen weghalen van de ander. Dit is het leerproces van de ander niet dat van jou. Helpen is goed, als je maar erkent dat ze lijden. Een luisterend oor bieden helpt ook, maar zeker niet ten koste van jou.

De keizer/keizerin

Als je de martelaar achter je kan laten, kan je emotioneel meer genieten van je leven. Je weet wanneer iets genoeg is en je kunt dit beter toepassen in je leven. Je kan beter genieten van de leuke dingen in het leven zonder oordeel, met zelfverzekerdheid, moed en een gezond gevoel voor verhoudingen. Vertrouw je lichaam en vertel jezelf de waarheid waar je eigenlijk behoefte aan hebt, zodat er geen verkeerde dingen je substituut worden voor de liefde die je graag wilt hebben/ontvangen. De keizer/keizerin is iemand die comfortabel is met overvloed, de successen die gehaald zijn en de welvaart die er dan is. Het leven bestaat uit mooie dingen en leuke mensen. Deze mensen genieten van het leven en hebben humor. “Het leven is een feestje”. 

De mythe van de keizer/keizerin

De mythe vertelt dat wanneer je geld hebt, een goede baan, een groot huis, getrouwd bent en mooie kleren hebt, je dan voldoet aan de keizer/keizerin. Maar is dat ook zo? Ja en nee. Het is fijn als dat zo is, maar voel je je ook gelukkig? Ben je blij met jezelf? Zie je de positieve dingen die gebeuren in het leven? Zie je ook de positieve dingen van veranderingen in je leven? Kan je dan je denken omzetten naar hoe je het voor jezelf kan laten werken?

De miltenergie is gelinked aan Swadisthana
Miltenergie in onbalans geeft  tobberigheid

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is de milt samen met de maag betrokken bij de spijsvertering. De miltenergie is verantwoordelijk voor een derde van de totale energieproductie.

Is de milt functie goed dan is er een goede eetlust, goede vertering en opname van voedingsstoffen en een normale stoelgang.

Symptomen van een goede miltfunctie:

 • Goede, solide relaties
 • Laten los wat ze niet meer nodig hebben  vertrouwen  
 • Vertrouwen dat wat ze nodig  hebben er gewoon zal zijn
 • Zijn slank (magere mensen kunnen ook een verstoorde mistenergie hebben)
 • Geen grote problemen met hun naaste familie
 • Open en eerlijk
Symptomen van een zwakke miltfunctie:
 • Vaak moe, lusteloos, depressief en piekert erop los
 • Overgewicht, voelt je vaak zwaar of vol
 • Zeurende, niet goed lokaliseerbare pijnen
 • Regelmatig last van je darmen, dus bijvoorbeeld obstipatie, diarree, opgeblazenheid en/of winderigheid
 • Eet graag zoetigheid
 • Slijmvorming, zowel in de luchtwegen als in de darmen
 • Cystes, vetbultjes of snel blauwe plekken
 • Last van schimmelvorming
 • Slechte weerstand,  vatbaar voor verkoudheid, wat voorbij komt pik jij mee
Koude en rauwe voeding put de miltenergie uit. Als je een poos geen rauwkost, zuivel en koude producten eet zal de spijsverteringsenergie zich versterken. Eet fruit op het juiste moment en gebruik hierbij verwarmende kruiden. Probeer regelmatig te eten, kauw goed en neem na elke maaltijd een paar rozijntjes.

Bron: Ambika Wauters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.