Stress Beheersen

Stress beheersen

Bewustzijn, ademhaling en yoga asana’s zijn allemaal manieren waarop we stress in ons lichaam kunnen beheersen. Profiteer van de voordelen van het loslaten van stress.

Velen hebben bepaalde bewegingen en patronen die we in ons lichaam vasthouden wanneer we stress ervaren. 

De een ervaart gespannen schouders of strakke kaken, de ander krijgt een knoop in zijn buik. 

Stress manifesteert zich fysiek op verschillende manieren voor iedereen is dit anders. Op zich is dat geen probleem; stress is een natuurlijke reactie. Het lichaam is ontworpen om stress en stimulatie te ervaren, erop te reageren en er uiteindelijk van te herstellen.

Chronische stress echter treedt op wanneer het lichaam niet de kans krijgt om te herstellen. Dit gebeurt wanneer de stress die we ervaren zo vaak voorkomt (chronisch is) dat ons lichaam vast komt te zitten in reactieve patronen en onze spieren niet meer willen loslaten.

Chronische stress en spanning kunnen op de lange termijn ernstige gevolgen hebben; een verminderd immuunsysteem, slapeloosheid en een niet optimaal werkend spijsverteringssysteem. Chronische spierspanning geeft onaangename pijntjes en kwalen. 

Wanneer je het gevoel hebt dat je lichaam stress ervaart, kun je met yogahoudingen (=asana’s) en ademhalingstechnieken de stress loslaten. 

Bewustzijn

Bewustwording is één. Wees je bewust van je lichaam en voel waar de stress zit. 

Probeer dit bewustzijn op je yogamat te oefenen. Scan na elke houding je lichaam, voordat je naar de volgende houding gaat.

Welke spieren moet je gebruiken om jezelf in een houding te houden en welke niet? De spieren die je niet nodig hebt, laat die  doelbewust en voorzichtig los.

Als je eenmaal hebt geoefend met het loslaten van deze gebieden op je yogamat, wordt het gemakkelijker om hetzelfde te doen in het dagelijks leven. 

Rekken

Strekken van spieren is een goede manier om ze te verlengen en ze te helpen de opgeslagen spanning los te laten. 

Kies yogahoudingen die zich op jouw gespannen gebied(en) richten. Het gespannen gebied houd je vast totdat je een fysieke en mentale ontspanning voelt. Wees je ervan bewust, merk op en onthoud hoe het voelt om die spanning los te laten.

Ademen

Niet alleen onze spieren houden spanning vast, ook onze ademhalingspatronen kunnen de stress in ons lichaam ondersteunen en zelfs verergeren.

Wanneer je gestrest bent, wordt je ademhaling oppervlakkiger, soms sneller en vaak grilliger. 

Langzame, diepe, volledige ademhalingen zijn de oplossing. Laat bij elke uitademing spanning los. Bij elke inademing laat je nieuwe energie, leven en rust binnen. 

Beweging

Op verschillende en nieuwe manieren je lichaam bewege, helpt je om gebruikelijke stresspatronen te doorbreken en spanning los te laten. Dit kan bijvoorbeeld door een dynamische, vinyasa-yoga les te volgen.

Je kunt ook dansen/je lichaam bewegen op een van je favoriete nummers om spanning los te laten.

Stilte

Bij Yin yoga worden houdingen gedurende lange tijd vastgehouden zonder veel spierinspanning. Dit kan moeilijker zijn dan het klinkt.

Je lichaam reageert (je voelt weerstand) op die spieren in je lichaam waar je veel spanning vasthoudt. Blijf stil in de houding, adem ernaartoe en laat de spanning/weerstand los bij een uitademing. 

Laat de Psoasspier los

De psoas-spier ofwel je stressspier (de enige spier die je ruggengraat verbindt met je been) is een diepe heupbuiger-spier die continu kan worden samengetrokken als het lichaam onder chronische stress staat. Het loslaten van deze spier kan een diepgaand effect hebben op hoe je je fysiek en emotioneel voelt. 

Houdingen die helpen om de psoasspier op te rekken, zijn onder meer:

Dragon                    halve duif                       de brug

Halve maan lunge                    Halve Duif                              De brug

Ontspan de nek en schouders

Velen van ons houden spanning vast in nek en schouders. Houdingen om te ontspannen zijn:

Utkatasana                Adelaar                  konijn

Stoel                           Adelaar                             Konijn

Vooroverbuigingen

Diepe voorwaartse vooroverbuigingen helpen spanning in de rug te verminderen en activeren ook het parasympathisch zenuwstelsel. Het parasympatisch zenuwstelsel reguleert bloeddruk, verlaagt hartslag en vertelt je spieren dat ze moeten ontspannen.

Het doen van deze oefeningen kan een diepgaand effect hebben op je fysieke en mentale welzijn. Neem de tijd om de stress die je vasthoudt los te laten. 

vooroverbuiging

De Tang

Met dank aan Yogapedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.