Wat is een satsang?

Ooit de gedachte gehad dat je niet langer geniet van de mensen om je heen? Of misschien bekruipt je het gevoel dat je niet echt dezelfde interesses meer deelt met je vriendin, ondanks dat het eerder wel zo was. Zoals velen van ons, is mijn leven doorspekt met deze momenten. Na een groot deel van mijn jeugd in het buitenland doorgebracht te hebben en door erbij te willen horen, besefte ik uiteindelijk dat ik mijn “tribe” nog niet gevonden had. Toen dat eindelijk wel gebeurde veranderde er iets en werd mijn leven een stuk logischer.

Waarom is het goed om ruimte te maken in je leven voor satsang? Als je je  leeg voelt, verlang je waarschijnlijk naar satsang. Dit is een samenkomen van gelijkgestemde en opbouwende mensen op een spiritueel pad van innerlijke groei.

Het belang van samenzijn

Satsang is een term uit het Sanskriet, de losse vertaling is omgaan met gelijkgestemde in waarheid.  Het is gebruikelijk om innerlijke groei als een solopad te beschouwen; toch worden voor velen de grootste spirituele doorbraken teweeggebracht of geïnspireerd door te oefenen in een groep. Het samenzijn met gelijkgestemden creëert steun en eenheid, dit geeft een groot effect op je ego, wat je alleen maar lastig kan bereiken. Edelmoedige emoties ontstaan en de onderlinge verbondenheid geven je weer een gevoel dat je ertoe doet.

Waarheid weerspiegelen

Als sociale wezens hebben wij mensen een grote behoefte aan gezelligheid en verbondenheid.  Veel mensen leven voor het grootste deel in samenlevingen waar het normaal is om contacten te gebruiken, om andere mensen te gebruiken om te komen waar ze willen zijn.  Maar wat als je de manier waarop je je contacten met je medemens kan veranderen? In plaats van na te denken over wat je met een relatie wilt bereiken, is het karmisch beter om je te concentreren op wat je wilt weerspiegelen: welke positieve eigenschappen wil je uitstralen? Vanuit dit perspectief wordt je compassie geboren. Empathie, vriendelijkheid en liefde gaat boven hebzucht, jaloezie en vijandigheid.

Opbeurend, inspirerend, aardend

De realiteit is dat we een groot deel van onze tijd doorbrengen met mensen op verschillende golflengten. Binnen de beperkingen van school of werk heb je niet de vrijheid om kieskeurig te zijn en het is van belang voor je sociale kant om goed met iedereen om te gaan. Het probleem is dat je bewustzijn  het lastig vindt als je daar zoveel tijd aan kwijt bent.

Niet iedereen is gezegend met het mooie werk dat ik beoefen, om mensen in hun dagelijkse leven te mogen helpen op hun spirituele pad.  Dit is waarom satsang zo belangrijk is. Samenkomen in een gezonde gemeenschap van gelijkgestemde mensen kan je inspireren om dieper in je spirituele kant te duiken, om je aangeboren kwaliteiten aan te boren en te koesteren. Door in een inspirerend gezelschap aanwezig te zijn, kun je je energie veranderen.

Het buitengewone van binnen

Traditioneel werden satsang’s alleen gegeven door een satguru. Een Satsang is nu een bijeenkomst waar je spiritueel reflecteert, discussieert, mediteert   of lessen volgt. Hoewel het ideaal is om in het gezelschap van de echte wijzen te zijn, valt er veel te zeggen om gewoon samen te komen met andere gelijkgestemde, gewone mensen. In het gezelschap van degenen die zich inzetten om het beste in elkaar naar boven te halen, kan buitengewoon ontwaken plaatsvinden. Ieder van ons heeft immers dezelfde innerlijke  kwaliteiten als verlichte heiligen en wijzen, je hebt alleen af en toe een kleine herinnering nodig.

Verwelkom het hart van Satsang

Als je nog geen satsang hebt in je lokale gemeenschap, vraag het dan aan je plaatselijke yogastudio.  Als ze nog niet iets hebben opgezet, kom je waarschijnlijk iemand tegen die bereid is samen te werken.

Probeer het hart van satsang in je dagelijkse leven te verwelkomen. Neem de tijd om je vrienden en relaties opnieuw te beoordelen; voeden ze jouw ziel nog steeds? Laat je je oprechte zelf zien in hun gezelschap? Zoek naar nieuwe leraren die je opbeuren en aanmoedigen, verbindingen smeden waardoor je je positief en vredig voelt.

 

 

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page

%d bloggers liken dit: