1e Chakra Muladhara en nier

manipura

De eerste chakra oftewel  Muladhara

muladhara

Mooladhara is je basis chakra. Als het goed in balans is, straalt het de kleur rood uit. Het ligt ter hoogte van je stuitje en is verbonden met je eerste aura laag. De thema’s die bij dit chakra horen zijn levenskracht, overlevingsdrang, aanpassingsvermogen en materiële zekerheid. Het geeft je gronding, stabiliteit en individualiteit als je in balans bent.

Oefeningen om je wortel chakra te balanceren:

🌺 Affirmatie voor elke dag of Sankalpa voor Yoga Nidra

 • Ik ben veilig
 • Mijn lichaam is mooi in alle opzichten
 • Ik heb het recht om hier te zijn
 • Ik hou van mezelf en ik respecteer wie ik ben
 • Ik ben
 • Ik ben geaard

🌺 De Gyan Mudra die bij de stuitchakra hoort Gnyan mudra

Chant de mantra LAM en doe de Mudra

🌺 Muziek voor wortel chakra

🌺 Een grondings oefening

Ga zitten op een stoel zet je voeten goed op zitbot breedte op de grond. Breng je aandacht naar je zitbotten en voel hoe ze de stoel raken. Breng je wervel kolom in een rechte lijn kruin naar het plafond.  Breng daarna je aandacht naar je voeten. Merk op hoe je voeten op de grond staan. Kijk of je energie naar je voeten kan sturen door je aandacht en je adem ernaar te brengen. Voel hoe deze energie de aarde instraalt. Merk op hoe stabiel je je erdoor voelt.

Hou deze aandacht 5 a 10 minuten vol.

🌺 Edelstenen die de wortel chakra herstelt
zwarte toermalijn, rookkwarts, magnetiet, hematiet, rode jaspis en zwarte onyx.

🌺De kleur rood balanceert ook je wortel chakra dus een rode onderbroek dragen of je nagels rood lakken helpt.

🌺 Geuren die je wortel chakra balancerenGember, patchouli, cypers, sandelwood, en vetiver.
Of bashya olie:  Mooladhara

🌺Bachbloesem:
Larch: Deze bloesem is vooral geschikt voor hen die geen ver- trouwen hebben in hun eigen kunnen.
Pine: Deze bloesem wordt veel toegepast bij schuldgevoelens, zelfverwijt en wanhoop.
Elm:Deze bloesem is vooral geschikt voor hen die het gevoel hebben in te gaan storten, geen energie meer heeft om dingen tot een goed einde te brengen en de neiging heeft er het bijltje maar bij neer te gooien.
Sweet chestnut: Een bloesem die ingezet kan worden als er een diep gevoel van verdriet, vertwijfeling en ellende bestaat. Ook bij liefdesverdriet is dit de aangewezen bloesem
Willow: is een bloesem die gebruikt kan worden als iemand verbitterd is, mopperig en chagrijnig, zonder duidelijk aantoonbare reden.
Oak: De passende bloesem bij mensen die altijd maar door blijven gaan en gewoon weigeren om op te geven. Deze persoon is plichtsgetrouw en zal bij wijze van spreken nog ziek naar zijn werk gaan, omdat dit nu eenmaal moet.
Crab apple: Een remedie die je kunt toepassen als je op een obsessieve manier bezig bent met schoonmaken en bang bent voor viezigheid of bacteriën, dit door een laag zelfbeeld.

🌺 Mula bandha bij deze bandha trek je perineum omhoog

🌺 Yoga asanas die je basis verbreden en je been kanalen openen. Het ontwikkelen van rust stabiliteit en standvastigheid. Alle yoga houdingen beginnen met gronden dus opbouwen vanaf de grond. Het kunnen voelen dat als je tegen de grond duwt de grond tegen jou duwt waardoor er energie vrijkomt.

 • Kindhouding (Balasana)kind
 • Zittende vooroverbuiging (Paschimottanasana, ook wel tang)Paschimottanasana
 • Vooroverbuiging (Uttanasana, ook wel staande tang)vooroverbuiging
 • Berghouding (Tadasana)de berg
 • Hurkhouding (Malasana)Yogi squat

 

De archetypen van Muladhara

Het 1e chakra ofwel de wortel chakra ofwel muladhara, geeft gronding aan je hogere chakra’s. Belangrijk is dat je kracht/energie goed gegrond is om je dromen en creativiteit te kunnen uitwerken en om de persoon te kunnen worden die je graag wilt zijn. Wanneer dit eerste chakra uit balans is, zal je het gevoel hebben dat je vliegt. Zonder gronding zijn de krachten/energieën van de hogere chakra’s moeilijk te integreren. Als dit chakra in balans is, dus als je gegrond bent, kan je contact maken met je gevoel. Je begrijpt je lichaam beter en je kunt beter met anderen omgaan. Om alles wat je dagelijks meemaakt te verwerken en een plek te geven, is het belangrijk om in contact te blijven met je gevoel. Als je het contact met je gevoel verliest dan zal je ook je realiteitszin verliezen, leven in een fantasiewereld en voel je je slachtoffer. Alles kost moeite en je zult geen vreugde meer ervaren. Gronding is je basis, net zoals je basis levensbehoeften er voor je zijn, zoals een dak boven je hoofd, eten, geld en kleding. Belangrijk is dus om goed voor jezelf te zorgen! Met gronding ben je flexibel om te gaan waar het leven je brengt en laat je dingen los die niet meer bij je passen. Go with the flow.

Het slachtoffer is een archetype van een niet functionerend wortel chakra. Het slachtoffer voelt dat de wereld en alles en iedereen tegen ze is en het slechtste met ze van plan is. Alles overkomt ze, ze hebben het idee dat ze geen keuze hebben. Het slachtoffer brein loopt vast door angst en wanhoop, ze hebben geen controle meer over wat er gebeurt en hebben de kracht niet om eruit te komen. Het is belangrijk om deze gevoelens te gronden en te doorvoelen anders wordt het steeds lastiger om de connectie weer op te pakken. Voelen dat het leven mooi is, en de slechte dingen weer overgaan. Je leven is een geschenk dat ook weleens een verkeerd kant op gaat. Wanneer je levensenergie sterk is, dan kan je moeilijke situaties aan en heb je vertrouwen. Je zult sterker uit een moeilijke situatie komen. Weinig levensenergie geeft je een gevoel van slachtoffer en maakt alles zwaar. Jezelf gronden zal steeds lastiger worden. Het slachtoffer wordt vaak ziek en komt veel problemen tegen die zij niet op kan lossen omdat het onmogelijk lijkt. Als je gegrond bent, kan je het wel oplossen.

De moeder is het archetype van een goed functionerend wortel chakra.

De moeder zorgt voor je innerlijk. Hier kun je altijd op terugvallen. Wat er gebeurt is niet altijd “rozengeur en maneschijn”. Belangrijk is dat je goed voor jezelf zorgt, zodat je verder kunt. Niet alles wat er gebeurt, hoef je naar binnen te trekken. Wees je ervan bewust dat dat ook helemaal niet nodig is. Het archetype de moeder zorgt voor je door je naar buiten te sturen, zodat je je energie kan verwerken of van je af kan schudden. Misschien ga je met een vriendin iets leuks doen om je gedachten te verzetten. Zet leert je je leven, jezelf en anderen lief te hebben. Zodat je een ander niet nodig hebt om liefde te voelen en je met liefde te vullen. Hierdoor kun je jezelf helen en leer je wat wel of niet bij je past. Je leert te differentiëren. De energie/kracht van de moeder is dat je weet wat je fysieke limieten zijn, wat je emotionele kracht en je fragiliteit is en wat je mentale mogelijkheden zijn. Dit geeft ons de mogelijkheid om helder en gefocust te denken. Ze helpt om je veilig te voelen!

De tekenen van de 1e chakra in onbalans

Levenskracht  (overleven) is één van de belangrijkste thema’s van het eerste chakra. Heeft iemand veel levenskracht, of in ieder geval genoeg om  steeds meer van het leven te ontdekken, dan is er een goede balans in het eerste chakra. Wanneer het eerste chakra uit balans is, dan heb je er ”geen zin meer in”, dan is je levenskracht geschaad. Mensen die lopen met zelfmoord- gedachten hebben vaak ook een gebrekkig functionerend eerste chakra. Werken aan het eerste chakra zal je levenskracht en levenslust vergroten.

Warmte die je uitstraalt naar een ander. Als je van jezelf houdt, dan kun je ook van een ander houden. 

Kracht om resoluut op te treden. Wanneer je geen kracht hebt om resoluut op te treden en het vervolgens betreurt dat je een kans hebt gemist, wijst op onbalans in je eerste chakra.

Doorzettingsvermogen om wensen en verwachtingen  waar te maken. Werken aan het eerste chakra zorgt ervoor dat het chakra sterker wordt en daarmee ook het doorzettingsvermogen en de wil tot presteren groeit.

Ambitie is belangrijk. Mensen met weinig verwachtingen en weinig wensen, hebben vaak een minder sterk eerste chakra. Je eerste chakra heeft een sterke connectie met gronding nodig. Het herstellen van de balans in het eerste chakra kan je  helpen om meer uit je functie en meer uit je leven te halen.

Genegenheid en liefde voor jezelf en een ander. Je kunt leren meer van jezelf te houden wanneer je aan je eerste chakra werkt. 

De nierenergie is gelinked aan Manipura
Nierenergie in onbalans geeft  angst

De nierenergie is de basis voor alle andere energieën in je lichaam. Is je nierenergie op peil dan is er normale groei en ontwikkeling. Je lichaam is warm, je kunt goed bewegen en er is voldoende bloed, energie en vloeistof.

Symptomen met een goede nierenergie zijn:

 • zelfverzekerd
 • rustig
 • moedig
 • veerkrachtig
 • vitaal
 • hebben een groot doorzettingsvermogen.

Symptomen van een zwakke nierenergie zijn:

 • je hebt het snel koud
 • moeilijk op gang komen
 • je bent moe en bent ‘niet vooruit te branden’
 • je bent stijf en stram, net name ’s morgens
 • je bent onzeker en/of angstig
 • snelle veroudering (leesbril, grijs haar, rimpels etc.)
 • duizeligheid
 • concentratie stoornissen
 • onzekerheid

Door regelmatig rust te nemen, kun je je nierenergie versterken. Het beste is om een paar keer per dag 10 minuten te gaan liggen met je ogen dicht. Zorg voor verwarmende en volwaardige voeding (groenten/soepen). Kook je eten en vermijdt het gebruik van een magnetron.

Bron: Ambika Wauters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.