Satya

Satya, online yoga studio, yoga

Satya is een Sanskrietwoord dat ware essentie of ware aard betekent. Het wordt ook wel als de waarheid of onveranderlijk vertaald.
Laten we eens kijken naar het woord de waarheid, hoe vaak gebeurt het dat we de waarheid of de realiteit niet onder ogen willen zien over ons eigen leven. Dit komt omdat onze emoties, gedachten en stemmingen onze levenservaringen kleuren.

Hoe kleuren we onze gedachten

Als je niet eerlijk bent naar jezelf hoe kan je dan eerlijk zijn naar anderen toe? We identificeren onszelf vaak met onze emoties. Het is dan lastig om naar de waarheid te kijken; hoe de situatie echt in elkaar zit zonder emoties en oud trauma. Je gedachten spelen dan spelletjes met je (bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg bent). Je vult het dan in vanuit een oud gevoel en misschien is dit helemaal niet relevant. Het is dan zaak dat je gaat kijken naar het hele plaatje vanuit kalmte en rust in je gedachten. Yoga kan je helpen om je meer ruimte te geven in je gevoelens, gedachten en emoties en om deze in balans te brengen. Hierdoor zal er minder lijden zijn en kan je de waarheid zien.

Hoe werkt Satya

Het zou mooi zijn als het meer geëvolueerde deel van je hersenen (je cortex) in staat is om dingen te overwegen voordat je emotionele brein (je limbische brein) het overneemt. Dus als er meer tijd is om naar je situatie te kijken en je kunt het duidelijk en waarheidsgetrouw zien, dan zal je niet blind reageren op de situatie.

Satya Oefening

Een oefening die je dagelijks kan doen om jezelf te leren om je niet meer met je emoties en irrationele gedachten te identificeren is om de tijd te nemen om je gedachten te observeren. Je gedachten observeren die op dat moment opkomen. Bekijk deze gedachten en laat ze dan los zonder je er mee te identificeren. Dit zal zeker in het begin heel lastig zijn, maar dat geeft niet. Blijf zonder oordeel oefenen het heet niet voor niks een oefening.☺️

Satya energie

Accepteren en vertrouwen dat al je emoties niet onveranderlijk of waar zijn en dat situaties en emoties tijdelijk zijn. Als je dat gaat zien, dan kan je meer ruimte maken in je gedachten en wordt je leven niet zo ingewikkeld. In ieder geval niet zo ingewikkeld als het soms lijkt.

Je beoefening van eerlijkheid (waarheid) in je levenservaringen zal als resultaat geven dat deze eerlijkheid en waarheid niet langer gebaseerd is op angst en onwetendheid.

Satya oplossingen

Door regelmatig yoga te beoefenen met meditatie, houdingen en ademoefeningen zal je ruimte creëren zodat je je gedachten kunnen vertragen. In elke situatie krijg je de mogelijkheid om de waarheid te zien, maar alleen als je ervoor open staat. Door regelmatig je gedachten te vertragen (door een paar keer diep adem te halen) en dingen te observeren zoals ze werkelijk zijn, kan je dichter bij vrede en stilte in je geest komen.

Als woelig water tot rust komt, wordt het langzaam helder. Als iets traag in beweging komt, komt het langzaam tot leven. Lao-Tse

De Asatoma-mantra uit de Upanishads wordt vaak gebruikt om te streven naar waarheid:

Om asatoma satgamaya

Leidt me van de illusie en misleiding naar de waarheid en realiteit

Om asatoma satgamaya

Van de duisternis, onwetendheid en niet wetend wie we zijn naar het licht en het ware weten wie ik ben

Mrityorma amritan gamaya

Leidt me van de dood naar onsterfelijkheid en eeuwigheid


online yoga
Wordt ook lid van onze
online yoga studio!

Eén gedachte over “Satya”

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.