Water element in balans

Water element en de winter

Winter is verbonden met het Water element. Winter staat vanuit vroegere tijd al voor rust, ontspanning en reflectie. In de flow van de natuur. Het vervelende is dat we daar te weinig bij stilstaan door ons drukke bestaan. 

Als je naar de natuur buiten kijkt kun je zien dat alle energie van de bomen zich naar binnen heeft getrokken. Dit om uit te rusten en op kracht te komen voor de lente (Hout element). Het is belangrijk dat jij als mens ook je kracht opbouwt door rust en balans te creëren in de winter. Het is de tijd van veel yin. Er is weinig zonlicht en veel donkere dagen en kou. Je emoties gaan ook dieper je lichaam in.

De vorm van water

Heb je wel eens goed gekeken naar water? Het heeft helemaal geen vorm; het past overal in en past zich gemakkelijk aan. Maar als je naar water kijkt, zie je ook dat het alles kan vernietigen in een zware storm of bij een overstroming. Het is ook sterk door herhalende waterbewegingen en kan zelfs steen doen slijten. Het aarde element controleert water, denk dan aan de rivieren; als de randen niet versterkt worden verandert de loop.

Dit inzicht kan je laten zien dat het water je ruimte geeft om te kunnen groeien in balans en je dat je een beter pad kan “inslijten”. 

De emotie van water

De emotie die bij water hoort is angst. Angst is een emotie die een flight or freeze reactie uitroept. Dit is oerangst dat in je DNA huist. Dit is handig als je je in een gevaarlijke situatie bevindt. Meestal in de tijd waar je nu in leeft heb je het niet nodig en kun je met logisch nadenken een betere oplossing bedenken.

Je kunt ook opmerken dat méér emoties door angst worden gevoed. Bijvoorbeeld jeremieert boos of gefrustreerd op een opmerking van je vriendin. De angst in jou kan dit invullen als “niet genoeg zijn”, “je dom voelen”, of “je niet gezien of gehoord voelen”. Dit geeft dan verschillende emoties die eigenlijk aan het Water element toebehoren.

Word je teveel door angst beïnvloed, dan kun je depressief, wantrouwend en paranoïde worden. Je kunt zelfs last van fobieën krijgen. Het lijkt dan alsof je onder water leeft.

Water in balans geeft je zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Je doel is duidelijk en je gaat rustig je doel bedenken en in de lente (hout) ga je daar een actie aan verbinden. 

Hoe kun je Water voeden?

De smaak van het element Water is zout. Soep eten die jezelf van botten hebt getrokken voedt je Water element. Laat het zolang mogelijk koken zodat de Jing (kracht) uit het merg in de soep komt. Vis hoort ook bij dit element. Kijk op www.pilago-online.nl, daar staan meer recepten.

  • Wil je je elementen voeden en uitbalanceren, kom dan Yin-Do doen bij Pilago. Dat kan online en fysiek in onze mooie studio 💕🧘🏼‍♀️
  • Rust nemen, dat is niet per se slapen. Rusten is ook een boek lezen, schrijven, mediteren, zelfreflectie, tijd met jezelf doorbrengen.
  • De nier opent zich in je oor. Hieronder staat een mini oormassage die je kunt doen om je nieren te voeden en ook om je levensenergie te verhogen. 

Oormassage

Ga zitten. Neem je oorlelletjes (allebei) tussen je duim en wijsvinger. Voel waar het gevoelig is. Je mag ze masseren met verschillende druk, of trek eraan. Voel wel waar je grens ligt. Ga dan langzaam masserend omhoog langs de buitenrand van je oor, je duim aan de binnenkant en je wijsvinger aan de onderkant van je oorschelp. Je oren worden warmer door de doorbloeding die je activeert. Boven ga je via de aanhechting van je oor aan de wangzijde al masserend weer naar je oorlelletje. Maak bij je gehooringang roterende bewegingen met je duim en sluit af bij je ‘oordopjes’.

Lid worden

Pilago-Online

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page