Connectie tussen brein en buik

Alles wat je beleeft of in je brein bedenkt, wordt via je informatie snelweg, de nervus vagus, naar je buik gecommuniceerd. Deze geeft informatie door aan de organen en geeft ook weer informatie terug aan het brein.
Je darmen worden ook wel je tweede brein genoemd. Met stress merk je vaak dat je darmen gaan vasthouden, loslaten of zelfs verkrampen wat natuurlijk geen prettig gevoel is. Wist je ook dat 90% van de stof serotonine (gelukshormoon) in je darmen wordt gemaakt? Dus is het een heel goed idee om je darmen goed te verzorgen, door gezonde voeding te nuttigen.

Actie en rust

De nervus vagus helpt je, als je stress hebt gehad, tot rust te komen. Dit door je ademhaling en hartslag aan te sturen. Als je je bedreigd voelt dan reageert je lichaam hierop door in de ‘flight’ of ‘freeze’ stand te komen; je hartslag gaat omhoog, je adem wordt oppervlakkig en je stresshormonen (cortisol en adrenaline) worden geactiveerd. Hierdoor wordt je spijsvertering trager en je vruchtbaarheid minder. Zodra de bedreiging is afgewend, zal alles weer in ruststand komen.

Overprikkeld

Wat nou als je lichaam niet in de ruststand komt en je altijd “aan” staat? Een oorzaak hiervan kan zijn omdat je bijvoorbeeld PTSS hebt. Maar je kan ook moeite hebben om je stresshormonen af te voeren, bijvoorbeeld als je ruzie hebt gehad en het in je systeem blijft hangen. Of er is iets in je werk dat je niet kan oplossen en je durft niet om hulp te vragen. Er zijn veel situaties die ervoor zorgen dat je stresshormonen actief worden, maar het is de kunst om deze weer af te voeren en je hartslag en bloeddruk weer naar beneden te krijgen. Lukt dit niet dan zul je merken dat je last krijgt van; slaapproblemen, problemen met je spijsvertering, een chronisch stressgevoel zult ervaren of dat je hormonen niet op de juiste wijze worden geactiveerd. Ook als je chronisch gestresst bent, maak je meer ontstekingsstoffen aan die dan weer via de nervus vagus in je brein komen en dat geeft andere narigheid in je lichaam zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

Hoe kan je dagelijks je nervus vagus kalmeren:

Zingen of neuriën helpt omdat de nervus vagus door je stembanden loopt.
Yoga beoefenen. Door de houdingen in een rustig tempo te beoefenen en je op je ademhaling te concentreren tijdens je yoga beoefening, zal je nervus vagus kalmeren.
Ademen. Je adem doet erg veel voor het kalmeren van je zenuwstelsel. Een oefening die je kan helpen is; adem 5 tellen in, pauze voor 2 tellen, adem 5 tellen uit en weer een pauze van 2 tellen. Er zijn natuurlijk veel meer ademoefeningen maar deze is voor nu heel goed voor je.
Gezond eten. Dit zal niet gelijk helpen. Je zal merken dat je behoefte aan suiker groter zal zijn als je last van stress hebt. Kijk of je enkelvoudige suikers helemaal uit je voeding kan halen, voor een paar dagen. Dit zal al een stap in de goede richting zijn.

Reset methode

Er is ook een reset methode voor je zenuwstelsel, deze staat in het boek van Stanley Rosenberg.
– Ga op je rug liggen en leg je handen achter je hoofd en laat je hoofd door je handen gedragen worden.
– Kijk met je ogen naar rechts, laat je hoofd liggen en je neus gericht naar het plafond. – Kijk zo ver naar rechts als je kan.
– Wacht dan tot je slikt, gaapt of zucht. Het kan even duren voordat je zover bent. Dit is een teken van ontspanning in je parasympatische zenuwstelsel.
– Kijk nu naar links en volg dezelfde procedure.

Wil je een langdurige oplossing?

Yin-D0 werkt met de 5 elementen theorie. Hiermee krijg je meer balans in je Mind and Body. De Chinese geneeskunde noemt je buik je 2e brein en probeert deze met je 1e brein te laten communiceren door de meridianen.

Doe een gratis proefles en ervaar het zelf
Je kan ook online lid worden.

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page