Bindweefsel verzorgen

Je hebt vast wel eens gehoord van bindweefsel. Misschien met de Yin yoga, bij een massage of bij de schoonheidsspecialist.

Maar wat is het eigenlijk? Dacht je misschien dat het ‘alleen’ onder je huid zit? Nou dat is dus niet zo. Het is zacht en rekbare weefsel dat je lichaam bij elkaar houdt. Het zit door je hele lichaam en zorgt dat je niet als een pudding op de grond ligt. Het geeft je hele lichaam de steun die het nodig heeft om te kunnen functioneren.

Symptomen van niet goed werkend bindweefsel zijn:

 • Vaker last van pijn in spieren, pezen en gewrichten
 • Hypermobiliteit
 • Striae
 • Sinaasappelhuid
 • Pigmentstoornissen
 • Zwakke enkelbanden
 • Spataderen
 • Snel blauwe plekken
 • Sneller vermoeid (bij inspanning)
 • Tintelingen in armen en/of benen
 • Bloedpuntjes op de huid 

Wat is bindweefsel

Het bindweefsel in je huid zit in de lederhuid waar ook je zenuwvezels, bloedvaten, lymfevaten, zweetklieren en haarfollikels zitten Daarnaast verbindt het je huid met je spieren en zorgt het voor isolatie. Het bindweefsel om je organen beschermt en zorgt voor de onderlinge bewegelijkheid, maar bepaalt ook welke vorm het heeft. Bindweefsel is ook de weg waarlangs bloedvaten en zenuwen naar je organen, spieren en hersenen worden geleid zodat al je informatie op de goede plek terecht kan komen en je bijvoorbeeld je hand kan optillen. Om je spieren en in je spieren zit ook bindweefsel. Fascie is het vlies wat om je spieren zit.

 

Belangrijk om je bindweefsel te verzorgen.

Het is dus belangrijk om je bindweefsel goed te verzorgen. Verklevingen in je bindweefsel zorgt voor slechte communicatie in je lichaam. Dit ontstaat na trauma. Door bijvoorbeeld ziekte, operaties of infecties. Je bindweefsel is dan beschadigd waardoor een ontstekingsreactie ontstaat. Tijdens het genezen gaat het bindweefsel krimpen en trekken en dan kunnen er verklevingen ontstaan. Maar langdurig in dezelfde houding zitten, weinig bewegen en veel stress kan je bindweefsel ook slecht beïnvloeden. Een voorbeeld die iedereen wel kent:  als je last hebt van spanningen of stress trek je onbewust je schouders op. Om je schouders te ondersteunen gaat het bindweefsel stugger worden. Het weefsel rond je schouderbladen en nekspieren kan hierdoor verkleven. Hierdoor wordt het na verloop van tijd steeds moeilijker om je schouders te ontspannen en zet stress zich letterlijk vast in je lijf.

Collageen en bindweefsel

Zwak bindweefsel komt vaak door een tekort aan collageen. Ruim 70 procent van het bindweefsel bestaat uit collageen. Naarmate je ouder wordt neemt de aanmaak van collageen af: vanaf het 25e levensjaar maakt het lichaam ieder jaar minder van dit eiwit aan. Bij vrouwen daalt de aanmaak nog eens flink vanaf de menopauze. Maar ook zonschade, te weinig inname van collageen via voeding en te veel alcohol kunnen leiden tot een eiwittekort en een tekort aan onder andere vitamine C en silicium als bouwstoffen van het collageen.

Pijn is vaak een indicatie dat er wat mis is met je bindweefsel. Dan is het goed om Yin yoga te gaan volgen, een massage te laten doen op deze plekken en om op je voeding te letten. Ik zal er wat uitgebreider op ingaan hieronder.

Hoe houd je je bindweefsel gezond?

Yin yoga is heel goed voor je bindweefsel

Zorg voor een goede balans tussen rust en beweging. Yin yoga is een rustige vorm van yoga die het bindweefsel stimuleert, terwijl de spieren ontspannen blijven.

Bij Yin yoga en Yin-Do yoga werk je aan de flexibiliteit van je gewrichten en de conditie van je bindweefsel door de oefeningen die je uitvoert.

Vermijd kou en vocht; zorg voor voldoende warmte en reguleer de luchtvochtigheid in huis. Chinees gezien is dit het belangrijkste want kou, wind en vocht zijn de grootste ziekmakers in je lichaam.

Er wordt soms gezegd dat je hypermobile bent? Wist je dat hypermobiliteit ook een bindweefsel defect is!!

Om meer balans te krijgen in je bindweefsel is het beter om dan aan Yin yoga of Yin-Do yoga te denken. Namelijk de tegenhanger van de hypermobile spier moet gecorrigeerd worden, deze is vaak een stuk strammer. Hierdoor krijg je een disbalans in je lichaam die dan voor een slechte houding en pijn kan zorgen. Je zult merken dat als daar balans in komt je minder hypermobile zult zijn.  Je spieren geven dan minder pijnprikkels af.

Waarom een massage?

Door het bindweefsel in je lichaam te masseren krijgen alle receptoren die in het bindweefsel zitten meer ruimte. Hierdoor zul je merken dat je huid maar ook je spieren en organen beter functioneren.

Het is zeker belangrijk om af en toe een massage te doen voor je gezondheid. Het zorgt voor de afvoer van afvalstoffen in je lichaam. (afvalstoffen worden in je bindweefsel bewaard) Tevens wordt de doorbloeding verbetert waardoor ontstekingen en verklevingen zullen verdwijnen. In bepaalde culturen (oosterse oa.) is massage heel gewoon en zijn de mensen een stuk relaxter. 

Hier een voorbeeld van een been waar het bindweefsel te strak zat en los is gemasseerd

Je kunt kiezen voor een bindweefsel massage (het plaatje was een bindweefsel massage)

 

 

 

of voor Guasha

op dit plaatje zie je hoe het er. uitgaat. zien bij te vast zittende bindweefsel.
Guasha doet geen zeer het is een zachte behandeling

 

guasha massageHier zie je hoe een guasha behandeling er ook uit kunt zien er hoeft niet altijd een heftige reactie te zijn

 Voeding voor gezond bindweefsel

 • Witte suiker is een grote boosdoener in je lichaam. Hou natuurlijke suikers aan waar de vezels nog in zitten zoals bijvoorbeeld volkoren granen. Vooral voor je spieren en bindweefsel is het een korte fix en laat verkeerde stoffen achter, dus probeer dat zoveel mogelijk te vermijden als dat mogelijk is.
 • Koffie en zwarte thee met mate en alcohol ook zo min mogelijk.
 • Eet voldoende eiwitten: Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en zijn essentieel voor de gezondheid van het bindweefsel. Kies voor mager vlees, vis, eieren, peulvruchten en noten.
 • Zorg voor voldoende zink: Zink speelt een belangrijke rol bij de synthese van collageen. Bronnen van zink zijn onder meer vlees, schaaldieren, peulvruchten, zaden, noten (walnoten en amandelen) en volkoren granen.
 • Zorg voor voldoende vitamine C: Vitamine C is essentieel voor de productie van collageen, een belangrijk onderdeel van bindweefsel. Citrusvruchten, kiwi’s, aardbeien, paprika’s, donkergroene bladgroenten en tomaten zijn allemaal goede bronnen van vitamine C.
 • Neem voor het verstevigen van het bindweefsel siliciumrijke voeding, zoals brandnetel, heermoes, bamboe en gierst.
 • Ook geitenmelk heeft een positief effect hebben op je bindweefsel.
 • Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A: Vitamine A draagt bij aan de gezondheid van de huid en het bindweefsel. Bronnen van vitamine A zijn onder andere lever, vis, zoete aardappelen, wortelen, donkergroene bladgroenten en tropisch fruit.
 • Zorg voor voldoende omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren kunnen helpen ontstekingen te verminderen en de gezondheid van het bindweefsel te ondersteunen. Bronnen van omega-3 vetzuren zijn onder meer vette vis zoals zalm, lijnzaad en chiazaad.
 • Glucosamine is een van de bouwstoffen van bindweefsel het is als supplement verkrijgbaar. Het is wat lastig om het op de natuurlijke manier binnen te krijgen: het zit nl in kraakbeen en dat eten we meestal niet.
 • Magnesium is ook een bouwstof en zorgt voor de ontspanning in je spieren dit zit in: o.a. banaan, amandelen, cashewnoten, pompoenpitten, quinoa, spinazie en broccoli.

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page