Blaas/Nier meridiaan

water element, do-in yoga, yoga Wijk bij Duurstede

Water element

Het ritme van de winter is rust en naar binnen keren.

De winter is het begin van de cyclus van de seizoenen en daarom is het net als een jong kind, onzeker, geïsoleerd en eenzaam. De angst is als de oerangst voor het donker. Bij de winter hoort het element water. Deze is het meest yin van alle vijf de elementen. De orgaansystemen die met water zijn verbonden, zijn de nieren en de blaas, ze regelen het water metabolisme.
In de winter trekt de natuur zich terug. De dagen worden korter, alles wordt kaal, grijs en donker. De meeste mensen worden ook rustiger in de winter, hebben minder activiteiten en duiken op de bank onder een dekentje. Een tijd waarin we ons bundelen tegen de kou en willen overwinteren tot de lente.

Water element verbeteren

Door te werken aan je blaas-  en niermeridiaan zul je minder last hebben van eenzaamheid en worden je depressies en angst behandeld. Zodat er hoop, groei en overvloed kan ontstaan. Als je in de diepte van het water element de hoop kan vinden van één klein ding, kan het je helpen om uit het water te komen.  Je hoeft alleen maar te geloven dat de mogelijkheid voor verandering bestaat. Dit is de kracht van water. Het is het begin. Het is de plek waar al het potentieel ligt om te groeien.
Als dit element uit balans raakt, zul je merken dat je teveel hooi op je vork hebt genomen. Je krijgt het in balans door stilte te vinden en naar je innerlijke stem te luisteren.

Nier meridiaan, water elementNier meridiaan
actief tussen 17.00 – 19.00 uur
De niermeridiaan bevordert liefde, genezing, vrede, mededogen, verzoening, vriendschap, psychische vermogens en zuivering. De meridiaan loopt aan beide zijden van het lichaam en begint onder de voet en loopt omhoog aan de binnenzijde van de enkel, via de binnenzijde van het onderbeen via de knie en bovenbeen, via de lies naar de geslachtsorganen en loopt omhoog langs de navel over de borst naar het sleutelbeen, keel en eindigt bij de oren.


blaas meridiaan, water elementBlaas meridiaan

actief tussen 15.00 – 17.00 uur De meridiaan begint in de ooghoeken aan beide zijde van de neus en loopt omhoog naar het voorhoofd over de schedel naar het achterhoofd. Vervolgens gaat deze omlaag langs de dwarsuitsteeksels van de ruggenwervels, langs het heiligbeen en het stuitje en dan weer omhoog naar de nek tot de stuit (net naast het eerder beschreven gedeelte), verder omlaag over de bil, achterbeen, knieholte, kuit, enkel en eindigt aan de buitenzijde van de voet aan de nagel van de vijfde teen.

Workshop

Yule markeert de winterzonnewende, de kortste dag van het jaar. Vanaf nu worden de dagen langer en vieren we de terugkeer van de zon naar de aarde. Ook bekend als Alban Arthan (het licht van Arthur).

Wil je lessen volgen bij Pilago?
Dat kan volg dan de link ⬇️

Een gratis proefles volgen

Lid worden

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page