Yama’s

yama's en onlineyoga

De Yamas en Niyamas bieden manieren waarop we niet alleen een betere relatie met de wereld om ons heen kunnen opbouwen, maar ook met onszelf.  Als we niet als eerste eerlijk zijn tegen onszelf kunnen je niet echt eerlijk zijn in een andere delen van je leven.

De yama’s zijn eigenlijk  richtlijnen over hoe je je moet opstellen tegenover de rest van de wereld. hier volgt uitleg over de 5 yama’s die er zijn

Ahimsa

Ahmisa is een Sanskrietwoord dat geweldloosheid, universele liefde en mededogen betekent.  Het woord is afgeleid van het grondwoord himsa, wat pijn veroorzaken betekent, en het voorvoegsel a  wat niet betekent.

Liefdevol zijn

Online yoga studio, Ahimsa, yoga, pilatesWe zijn vaak niet liefdevol naar onszelf toe. Als je gedachten negatief zijn, zoals bijvoorbeeld bij teleurstelling, wrok of schuld, en als ook je je schaamt, creëer je geweld naar jezelf. Als je iemand niet kunt vergeven voor iets dat ze je hebben aangedaan, of als je jezelf niet kunt vergeven voor iets dat je hebt gedaan, is dit een daad van geweld omdat het je liefde voor jezelf wegduwt.

Je verwachtingen

Als je teveel van jezelf verwacht en alle verantwoordelijkheid op je schouders neemt of als je verwacht dat de wereld volgens jouw ontwerp zal lopen, ben je ook niet liefdevol naar jezelf toe.  Je bent dan gewelddadig naar jezelf en naar de wereld toe. De oorlog die je in jezelf voert brengt geweld naar jou en je omgeving, waardoor je niet liefdevolle gevoelens kan ontwikkelen en je angstig en boos kan worden.

Hoe manifesteert het geweld zich

Als je bijvoorbeeld anderen ‘dingen’ kwalijk neemt, schept je een negatieve sfeer. Door ahimsa te beoefenen kan je innerlijke vrede vinden, en dan kan je ook tot vredige relaties met anderen komen. Geweld vermomt zich vaak en het uit zich dan in woorden, acties en zelfs in je niet uitgesproken gedachten. Omarm je innerlijke waarheid en je geweldloosheid Deze zijn een sterk paar die in zachtheid naar jezelf laten kijken.

Alle liefde begint met liefde voor jezelf

Satya

Satya is een Sanskrietwoord dat ware essentie of ware aard betekent. Het wordt ook wel als de waarheid of onveranderlijk vertaald.
Laten we eens kijken naar het woord de waarheid, hoe vaak gebeurt het dat we de waarheid of de realiteit niet onder ogen willen zien over ons eigen leven. Dit komt omdat onze emoties, gedachten en stemmingen onze levenservaringen kleuren.

Hoe kleuren we onze gedachten

Als je niet eerlijk bent naar jezelf hoe kan je dan eerlijk zijn naar anderen toe? We identificeren onszelf vaak met onze emoties. Het is dan lastig om naar de waarheid te kijken; hoe de situatie echt in elkaar zit zonder emoties en oud trauma. Je gedachten spelen dan spelletjes met je (bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg bent). Je vult het dan in vanuit een oud gevoel en misschien is dit helemaal niet relevant. Het is dan zaak dat je gaat kijken naar het hele plaatje vanuit kalmte en rust in je gedachten. Yoga kan je helpen om je meer ruimte te geven in je gevoelens, gedachten en emoties en om deze in balans te brengen. Hierdoor zal er minder lijden zijn en kan je de waarheid zien.

Hoe werkt Satya

Het zou mooi zijn als het meer geëvolueerde deel van je hersenen (je cortex) in staat is om dingen te overwegen voordat je emotionele brein (je limbische brein) het overneemt. Dus als er meer tijd is om naar je situatie te kijken en je kunt het duidelijk en waarheidsgetrouw zien, dan zal je niet blind reageren op de situatie.

Satya Oefening

Vinyasa yogaEen oefening die je dagelijks kan doen om jezelf te leren om je niet meer met je emoties en irrationele gedachten te identificeren is om de tijd te nemen om je gedachten te observeren. Je gedachten observeren die op dat moment opkomen. Bekijk deze gedachten en laat ze dan los zonder je er mee te identificeren. Dit zal zeker in het begin heel lastig zijn, maar dat geeft niet. Blijf zonder oordeel oefenen het heet niet voor niks een oefening.☺️

Satya energie

Accepteren en vertrouwen dat al je emoties niet onveranderlijk of waar zijn en dat situaties en emoties tijdelijk zijn. Als je dat gaat zien, dan kan je meer ruimte maken in je gedachten en wordt je leven niet zo ingewikkeld. In ieder geval niet zo ingewikkeld als het soms lijkt.

Je beoefening van eerlijkheid (waarheid) in je levenservaringen zal als resultaat geven dat deze eerlijkheid en waarheid niet langer gebaseerd is op angst en onwetendheid.

Als woelig water tot rust komt, wordt het langzaam helder. Als iets traag in beweging komt, komt het langzaam tot leven. Lao-Tse

Asteya

Asteya is Sanskriet voor niet-stelen. Op een oppervlakkig niveau betekent dit, dat je je onthoudt van het nemen van dingen die niet van jou zijn. Maar op een dieper niveau betekent asteya veel meer. Het betekent ook dat je niet pakt wat niet wordt aangeboden, denk dan bijvoorbeeld aan materiële objecten, maar ook aan tijd, gedachten, energie, emoties en ideeën. Als je buiten jezelf naar andere mensen, dingen en situaties kijkt om je gelukkig en bevredigd te voelen.

De drang om te nemen, of het nu materiële of andere dingen zijn, komt uit de onbewuste overtuiging dat er niet genoeg is. Deze angst voor gebrek of schaarste leidt tot hebzucht of hamsteren.

Stelen van jezelf

Hoe komt asteya in het spel als je yoga aan het doen bent? Je kunt het in gedachten houden wanneer je aan het oefenen bent met lenige yogi’s die gracieus van oefening naar oefening stromen met een perfecte vorm en je merkt dat je zou willen dat je er net zo uit zou willen zien als de yogi voor je. Dit zal dan jou ervan weerhouden om te genieten van het zijn waar je bent, je steelt van je zelf het moment van voelen, ervaren en zijn. De houdingen ervaren vanuit je diepste zijn geeft je transformatie en brengt je dichter bij je ware ik.

Er is genoeg voor jou

Het kan zijn dat je voelt dat je dingen gaat missen en dat je daarom je tijd echt vol propt met veel activiteiten. Dan ga je er vanuit dat je niet genoeg tijd hebt. Maar is dat echt ook zo? Je yogales en persoonlijke intenties gaan dan ook met je aan de haal en zal je alles half doen. Maar volledige aandacht is iets wat je rijk maakt, niet de activiteit zelf. Je zou kunnen zeggen dat we verslaafd zijn aan doen. “Meer is beter”. De les van asteya is dat er al genoeg is.

Brahmacharya

Brahmacharya, online yoga, yoga, pilatesBrahmacharya is een Sanskriet woord dat allerhoogste toewijding betekent. Het is de kunst om je energie juist te gebruiken, het in stand houden ervan en het niet uitputten van je vitaliteit.

Aandacht en focus

Je niet laten meeslepen door je obsessies. Je mag genieten van je momenten maar daarna loslaten. Ook loslaten wat je negatief beïnvloed, want alles wat je aandacht geeft groeit. Je leven alleen maar vullen met verlangens geeft geen ruimte aan het alleen maar “ zijn”. Probeer je aandacht en focus te houden, je niet te versnipperen in allerlei bijzaken waardoor je halfslachtig je hoogste ideaal uitvoert. Als je dat lukt zal je energie groeien, maar als je geen aandacht en focus aan je ideaal schenkt dan lekt je energie weg en zal je uitgeput raken

Energie

Meditatie houdingDoor Brahmacharya te zien als ‘het goed gebruiken van je energie’, gaan we nadenken over hoe we onze energie daadwerkelijk gebruiken en sturen.  Breng jezelf niet in verleiding om naar materiële zaken te zoeken of afleidingen buiten jezelf te gaan zoeken maar in plaats daarvan naar het vinden van vrede en geluk in jezelf. Weet je, de materiële zaken en uitjes die op dat moment geweldig lijken zijn uiteindelijk vluchtig. Het is een tijdelijk verlangen die als je wegloopt je verlangen niet echt heeft weggehaald. Het gevoel van vrede en geluk zit in je hart dus niet in uiterlijkheden. Ik zeg niet dat je niet mag genieten van leuke dingen doen maar hou wel in de gaten waarom je het doet en dat het altijd maar een tijdelijk heerlijk gevoel geeft.

De beproeving maakt deel uit van de toewijding.
Philip Roth (schrijver)

Aparigraha

Online yoga studio, Aparigraha, yoga, pilatesHet is niet de bestemming, het is de reis …
Aparigraha vrij vertaald betekent begeerteloosheid en geen hebzucht hebben Het is een van de leringen van de Bhagavad Gita. Wat Krishna zegt, is dat we ons nooit moeten bezighouden met de uitkomst van een situatie en we ons alleen moeten bezighouden met wat we op dit moment eigenlijk doen terwijl we naar die uitkomst toewerken. Laat de resultaten van je actie niet je drijfveer zijn en wees niet gehecht aan niets doen.

‘Als ik los laat wat ik ben, word ik wat ik zou kunnen zijn. Als ik los laat wie ik ben, ontvang ik wat ik nodig heb. ‘ Dit verhelderende citaat van Lao Tzu legt de hele essentie van Aparigraha prachtig uit. 

Niet-bezitterig of hebzuchtig zijn bevrijdt je van je lijden. Hoe vaak is het niet dat je afscheid moet nemen van wat je kent en je het dan krampachtig vast houdt. Je denkt dat je dit nodig hebt in je bestaan. Maar is dit ook zo? Het loslaten en weten dat wat je nodig hebt altijd in je buurt is om te gebruiken of te ondergaan. De vrijheid dat je zowel innerlijk als uiterlijk kan zijn, zonder je te hechten aan uiterlijkheden, is lastig. Maar weet dat als je de energie kan laten stromen, vrij kan laten bewegen, dan creëer je ruimte voor alles wat het universum je te bieden heeft.

Alles verandert, niets uitgezonderd.

Lao-Tsu zegt hierop: ‘Als je je realiseert dat alle dingen veranderen, is er niets dat je probeert vast te houden.’ Hoe eerder we dit idee van vergankelijkheid laten doordringen, hoe gemakkelijker, evenwichtiger en gelukkiger ons leven zal zijn.

Realiseer je dat alles wat er nu in dit moment is er morgen niet meer zou kunnen zijn. Een heel actueel voorbeeld is dat ik met de corona epidemie zag dat online de yoga en pilates lessen ook door konden gaan. Mijn idee was dat ik alles (klantenkring en bedrijf) per direct kwijt zou zijn. Dat is dus niet zo. Intussen is er een online platvorm, die jou en mij de mogelijkheid geeft, om te doen wat jij en ik leuk vinden of nodig hebben. De groei in je leven wordt er niet door geremd, maar je krijgt nieuwe inspiratie om nieuwe mooie dingen neer te zetten.

Een ander voorbeeld: hoe vaak maken we ons zorgen over wat er kan komen van de moeite die we steken in een project op het werk, een vakantie die we plannen of een maaltijd die we voorbereiden, dat we nooit echt van het werk zelf genieten? Zo vaak maken we ons zorgen of we succesvol genoeg zullen zijn, of ‘goed genoeg’ wanneer we ons hart op het spel zetten om de wereld te laten zien waaruit we zijn gemaakt, dat we vergeten waarom we in de eerste plaats zijn begonnen.

In onze Westerse wereld moeten je ‘stappen maken’ en ‘doorzetten’ om daar te komen waar je wilt zijn. Hierbij vergeten je aandacht te besteden aan de weg er naar toe. Het einddoel moet eigenlijk al behaald zijn, voor de weg er naar toe lijkt er je geen tijd en aandacht meer te zijn. En hier gaat het vaak mis, want hoe kun je al ergens zijn zonder de weg er naar toe niet genomen te hebben?

Opruimen en loslaten

Dit is dus ook zo met materiaal dat je verzamelt; je kan het namelijk niet meenemen na je leven; het is dus vergankelijk. Heb je alles nodig wat je verzamelt? Kijk of je misschien wat kunt opruimen wat je tegenhoudt om te groeien en te genieten van je leven. Vaak heeft het niets met materiaal te maken, maar is het een gevoel van vrijheid dat je niet kan kopen. Ook momenten in je leven loslaten na dat ze gebeurd zijn, geeft vrijheid. Angst creëer je als je alle momenten vasthoudt en niet wilt dat dingen veranderen. 

Gehecht raken aan een positief gevoel of een positieve ervaring is volledig menselijk, waarom zouden we ons niet zo lang gelukkig willen voelen? Maar als we positiviteit ervaren, laten we ons dan ook echt toe volledig van die ervaring te genieten, of houden we ons eraan vast, en willen we alles zo houden zoals het was op dat moment?

Als je je realiseert dat alle dingen veranderen,
is er niets dat je probeert vast te houden.
Lao-Tsu

Wil je meer weten en leren over de yama’s?

Leren hoe chakra’s , meridianen, en niyama’s betrokken zijn bij de yama’s. En verschillende yoga lessen volgen die de yama’s in balans brengen? Word lid van onze online yoga platform en krijg de volledige chakra cursus.

 

Eén gedachte over “Yama’s”

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page