Gevoelswerk: lekker voelen!

lekker voelen

Wij mensen zijn creatieve wezens, we kunnen zelf ons leven vorm geven. Sommige mensen lijkt het daarbij altijd voor de wind te gaan, anderen lopen telkens vast. Of het je lukt om in flow te zijn, heeft meestal te maken met hoe we met onze gevoelens omgaan. 

Omgaan met je gevoelens is iets wat de meeste mensen hebben geleerd door hun ouders na te doen. Het lijkt wel alsof je het zomaar zou moeten kunnen. Maar de realiteit is dat ieder gezin of familiesysteem zo zijn eigen taboes heeft als het gaat om emoties. In het ene gezin mag je niet boos op elkaar zijn, in het andere wordt verdriet laten zien bestempeld als een zwakte. In sommige mag je zelfs niet je blijheid laten zien of laten merken dat je gelukkig bent, want dat wordt als schandelijk ervaren; “het leven is lijden”. En dan kun je opgroeien met een negatief oordeel over je blije gevoelens. En dat oordeel maakt dat het moeilijk is om het toe te laten.

Zowel vrouwen als mannen hebben hier soms last van. Vrouwen mogen vaak hun boosheid, frustratie of kracht niet laten zien, want “ze moeten toch een lief meisje zijn”. Mannen worstelen vaker met gevoelens van kwetsbaarheid, onzekerheid of verdriet, “want jongens huilen niet”.  

Ook kan het zijn dat je als kind iets heel overweldigends meegemaakt hebt, waar je toen je klein was helemaal niet goed mee wist om te gaan. En omdat je dat niet wist en niemand je toen te hulp is gekomen, ben je die overweldigende gevoelens weg gaan stoppen. Dan kan het zijn dat je nu nog steeds die gevoelens probeert te vermijden, terwijl je nu een volwassen mens bent met meer levenservaring en draagkracht. Toch vermijd je bepaalde gevoelens, omdat je nog steeds bang bent dat je ze niet aan kan. 

Het maakt niet uit om welke reden je weerstand hebt tegen je gevoelens. Daar waar jij je gevoel niet toe durft te laten, daar blokkeert je levensenergie. En dat is natuurlijk heel erg jammer want daardoor loop je telkens vast wanneer je in een situatie komt, waarin dat gevoel wordt aangewakkerd. En dan kan het lijken alsof je maar niet vooruit komt in je leven. Het lijkt wel alsof het je maar niet lukt om dat wat jij graag wilt voor elkaar te krijgen. Het kan zelfs zijn dat je eigenlijk helemaal niet eens weet wat het is dat jij zelf graag wilt. Goed leren omgaan met je gevoelens, kan je dan weer op pad helpen. Want jezelf echt lekker voelen, kan pas als àl je gevoelens er mogen zijn.

Gelukkig is het nooit te laat om alsnog goed met je gevoelens om te leren gaan. Tijdens de workshops “lekker voelen” begeleidt Esther je in het oefenen met het omgaan met je gevoelens, ook die gevoelens die we eigenlijk niet zo graag laten zien of toelaten. En omdat leren het makkelijkst gaat door te spelen, gaan we deze avonden op een speelse manier leren om “lekker te voelen” van al je gevoelens.

Kom mee doen! Aanmelden kan hier

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page