Zwarte thee is goed voor je!

De laatste 15 jaar zijn we steeds meer overgegaan op kruiden thee en groene thee. Sinds kort drink ik weer zwarte thee. Waarom vraag je je af? Nou, het blijkt heel goed voor je gezondheid te zijn. Het enige wat minder goed voor je is, is de theanine. Die heeft dezelfde werking als cafeïne maar dit draagt ook bij aan een betere concentratie en alertheid. Maar ja, koffie is ook zo slecht nog niet. Maar dat is voor een ander blog bericht.

Welke soorten Zwarte thee zijn er?

Niet elke zwarte thee smaakt hetzelfde en is even sterk van smaak. Je hebt vele soorten zwarte thee: pure zwarte theeën, maar ook zwarte thee gecombineerd met fruitstukjes, aroma’s, etherische oliën, kruiden en/of specerijen. Hier zijn een paar die als zwarte thee meestal gebruikt worden:

 • “Engelse thee” wordt in India en in Engeland meestal van Assam thee uit India gemaakt. Dit heeft een sterke smaak en een mooie roodbruine kleur. De Engelsen vinden dit lekker omdat de kracht van hun thee erg wordt afgezwakt door de melk.
 • Verder is er “Earl grey thee”; hier zit een bergamot smaak aan. Je kunt een druppel zuivere etherische Bergamot olie aan je engelse thee toevoegen om deze thee zelf te maken (let wel op dat het niet een  synthetische olie is).
 • “Ceylon thee” is een geurige, scherpe maar niet erg krachtige thee. Deze komt meestal uit Sri Lanka (voorheen Ceylon).
 • Darjeeling is een theeregio in India. In de Darjeeling melange proef je een frisse, iets zoete melange met een bloemig karakter.

De voordelen van zwarte thee

  1. Zwarte thee bevat  polyfenolen. Deze hebben een antioxidant werking. Antioxidanten zorgen ervoor dat er een afname is van risicovolle chronische ziektes en zijn dus ook bevorderlijk voor je algehele gezondheid.
  2. Zwarte thee bevat flavonoïden; deze zijn goed voor je hart. Uit studies is gebleken dat het regelmatig drinken van zwarte thee het risico op hartziektes kan verlagen.
  3. Uit studies is ook gebleken dat zwarte thee het LDL-niveau van je cholesterol helpt te verlagen. Te hoge LDL waardes kunnen hartziektes en beroertes  veroorzaken.
  4. In je darmen zijn biljoenen bacteriën en deze maken een groot deel uit van je immuunsysteem. Polyfenolen en antimicrobiële eigenschappen die gevonden worden in zwarte thee helpen je darm- en immuunfunctie te verbeteren.
  5. Hier is de medische wetenschap nog niet helemaal mee eens. Dit onderzoek is nog bezig. Maar het kan ook je bloeddruk verlagen. Het is wel bekend dat hoge bloeddruk je nieren onder druk zetten waardoor ze slecht gaan functioneren.
  6.  Zwarte thee is een gezonde ongezoete drank die je lichaam kan helpen om insuline beter te gebruiken. Insuline is een hormoon dat wordt afgegeven als je suiker eet (en bij teveel afgifte van insuline krijg je honger).

Dus geniet van je kopje zwarte thee.
Het is per slot van rekening
goed voor je.❤️

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page