Het Jaarwiel als serie retreats

Leven in harmonie

Een serie-bewustzijnsdagen genaamd het “Het jaarwiel” helpen we je bij Pilago jezelf weer in harmonie te brengen door 8 x per jaar een bezinningsdag aan te bieden. Tijdens deze dagen begeleiden Christel en Esther je om je lijf en je energie weer af te stemmen op je eigen natuurlijke ritme  en die van de seizoenen, met behulp van yoga en systemische opstellingen, ademwerk en visualisaties. Hierbij gebruiken we inspiratie uit de traditionele westerse spirtualiteit, vanuit de Keltische kalender van de Druïden. Deze volgt de stand van de zon én de 8 natuurlijke seizoenen. In combinatie met de Chinese elementenleer en de Tao zoals gebruikt wordt in de Yin-yoga, hebben Christel en Esther een programma van 8 workshops voor je gemaakt. Zodat jij weer in harmonie kunt komen met je eigen innerlijke natuur. 

Het leven is een cyclus

De natuurlijke cyclus van rust, ontwaken, groei, bloei, oogst en rust kun je ook in je eigen leven en lijf herkennen. In onze groeicyclus als mens: baby-kind-jongere-volwassene-weloverwogene-oudere, maar ook in je dagelijkse ritme van nacht-ochtend-middag-avond-nacht. Deze natuurlijke cyclus bestaat in ons allemaal. Nu leven we tegenwoordig niet meer zo bewust met deze ritmes, we hebben kunstlicht en verwarming, dus we gaan maar door. Maar dat zorgt er ook voor dat we vaak te weinig rust en bezinning nemen en we onszelf vaak uitputten. Wanneer we weer meer bewust zijn van deze ritmes en seizoenen in onszelf, komen we vanzelf ook meer in alignment met onze natuurlijke energie. Als we weer leren om afgestemd te zijn op de natuurlijke energiestromen in onszelf en de spiegel die ons voorgehouden wordt vanuit de natuur, dan zullen we meer gemak en plezier in ons leven ervaren. En zo wordt het makkelijker om je mooiste leven te leven. 

Het jaarwiel van de Druïden

Voor de Kelten bestond het jaar uit twee delen: het donkere deel en het lichte deel. Het jaar begint bij de start van de donkere helft. Zoals alle groei begint in het donker, in de aarde, het ei of de buik, zo begint een nieuw jaar op 1 november in de Keltische kalender met Samhain. Het leven begint dus met eerst naar binnen keren, het donker in naar de roots om daarna wanneer het midwinter geweest is (21 december, Yule) langzaam weer meer licht te zien. Van 1 op 2 februari ontwaakt het leven uit de winterslaap met Imbolc, het feest van het nieuwe begin en is op het 21 maart tijd om even tussentijds de balans op te maken tijdens Ostara, de lente equinox. De lichte helft van het jaar begint dan op 1 mei, gevierd tijdens Beltane, het feest van de liefde en onze krachten en energie zijn op z’n hoogst tijdens midzomer, Litha op 21 juni. Na dit hoogtepunt van licht en kracht, wordt het langzaam tijd voor de oogsttijd, die begint met Lammas op 1 augustus en die overgaat in het feest van overvloed en balans tijdens de herfstequinox op 21 september. En dan begint op 1 november  cyclus in de natuur weer opnieuw.

Kom jij je ook laten inspireren door de natuur tijdens een dag-retreat bij Pilago?

De bewustzijnsdag zijn los te volgen en te boeken. Een dag bestaat uit diverse vormen van yoga en systemisch werk, afgestemd op het seizoen en de bijbehorende elementen. Je hebt er geen ervaring voor nodig. Alleen de bereidheid om eerlijk naar jezelf te kijken en te  durven voelen wat je lichaam je te vertellen heeft. Christel en Esther begeleiden je daarin.

Esther van der Wijk

Christel Potasse Esther Links en
Christel Rechts

 

 

 

 

Geef je op⬇️

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page