Hoezo yoga is niets voor jou!

Brahmacharya, online yoga, yoga, pilates

Als ik mensen vertel over mijn yogastudio en hoe Fijn het voor mij is, krijg ik vaak hetzelfde antwoord: “Oh, ik wil ook graag yoga volgen, maar ik ben gewoon niet flexibel genoeg!”gevolgd door hun favoriete reden waarom:

1. Ik ben te stijf,

dit is hetzelfde als zeggen: “Ik kan niet fitnessen omdat mijn spieren te zwak zijn of”ik kan niet tennissen want ik heb geen back hand topspin”. Als het gaat om flexibel worden moeten mensen beginnen waar ze zijn niet waar ze denken te moeten zijn.

2. Ik ben te druk om yoga te doen.

Er is slechts een moment waarop je yoga doen kunt en dat is  NU. Of je yoga moment  15 seconden of 1,5 uur duurt. Elk moment wat je in volle bewustzijn  kan ervaren is een kostbaar geschenk aan jezelf en aan iedereen in je leven.

3. Ik ben te oud.

Ik heb klanten van 65 jaar in mijn les. Eerst met eenvoudige oefeningen beginnen bv Do-in yoga, geavanceerde yoga is voor later. Er is geen limiet: Yoga is voor alle leef tijden.

4. Ik ben ook “nuchter” mensen.

Ga de persoonlijke verhalen van mensen en de groeiende hoeveelheid wetenschappelijke ondersteuning zoeken op het internet. Wat zie je dan? Yoga is goed voor je gezondheid.

5. Ik ben ook sceptisch.

Niet alles wat gezegd word is de waarheid. Alle dogma’s loslaten. Open jezelf en probeer dingen uit voor jezelf. Dit is yoga: is de kunst om je van je geest te bevrijden.

Maar is het wel zo dat je even flexibel moet zijn als slangenmens om yoga te kunnen beoefenen?

Kun je yoga doen als je niet flexibel bent? Absoluut. Yoga is voor iedereen. Je maat, leeftijd of flexibiliteit maakt niet uit. Je hoeft om te beginnen niet flexibel te zijn, yoga zal je helpen flexibel te worden.

Yoga zal je helpen om meer aanwezig en minder gestrest te worden, wat op zijn beurt je lichaam zal helpen ontspannen en over een tijd zal het je helpen je in elke houding te verdiepen, waardoor je flexibiliteit verbetert. Maar als beginner zijn er bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het oefenen om het meeste uit je training te halen.

Yoga beoefenen als je niet flexibel bent

Je kunt 100% yoga beoefenen als je niet flexibel bent, zoals ik al eerder zei, het zal je helpen om je flexibiliteit in de loop van de tijd te VERBETEREN. Hier zijn een paar dingen om rekening mee te houden tijdens het beoefenen van yoga

1. Ontdek je basislijn

Stel jezelf eerst de vraag: “Heb ik medische aandoeningen of blessures die mijn bewegingsbereik beperken?” Of ben je gewoon niet meer zo flexibel als vroeger? Zo ja, probeer dan een klas te vinden die speciaal is ontworpen voor mensen met vergelijkbare problemen.

2. Bepaal je gebieden die minder flexibel zijn.

Is het een algehele inflexibiliteit of zijn er bepaalde lichaamsdelen die bijzonder stijf aanvoelen? Het bepalen van je probleemgebieden kan je helpen om de juiste soort beoefening te kiezen.

Voor strakke hamstrings:
voorwaartse buigingen kunnen u helpen meer flexibiliteit te krijgen op een meer passieve en zachte manier. Probeer zittende, staande en wijdbenige voorwaartse plooien. Neerwaarts. Facing Dog is een andere geweldige basishouding om te oefenen voor strakke hamstrings: je voelt de rek meteen!

Voor stijve heupen:
Misschien wil je vaker in kleermakerszit zitten, of halve duif houding of gebonden hoek houding beoefenen. Als je props* nodig hebt om je heupen in halve duif houding te houden, gebruik dan een meditatie kussen om balans te creëren. De kind houding is een andere zachte houding die geweldig is om spanning te verlichten en de heupen te openen.

Voor stijve schouders:
probeer adelaar, kat-hond en Koeienkop houding. Veel mensen met strakke schouders hebben ook last van nekpijn: in dit artikel bespreken we enkele zachte yogahoudingen voor strakke nek en schouders.

3.Maak het je eigen!

Soms hoor je de instructeur zeggen ‘maak het je eigen’ of ga er in zitten’. Eerst wist ik niet zeker wat dat moest betekenen. Het begon pas logisch te worden toen ik mijn lichaam beter leerde kennen. Ik heb gevoelige knieën en kan mijn voet niet bij mijn knie krijgen in gekke poses zoals Koningduif houding.

‘maak het je eigen’ of ga er in zitten’ betekent voor mij een deken of kussen onder mijn knieën leggen of een riem gebruiken in lastige vooroverbuigingen. Wat het ook voor jou betekent, luister naar je lichaam.

Kanttekening:

“Maar de yogi’s die ik op Instagram zie, zien er altijd uit alsof ze geen ruggengraat hebben!” Velen denken dat mensen die indrukwekkend flexibel zijn en zo zijn geboren, wat in enkele gevallen waar is sommigen kunnen lijden aan een hypermobiliteits-syndroom, maar de meesten van ons worden flexibel door veel oefenen en toewijding.

Toen ik met yoga begon, kon ik mijn tenen niet aanraken. Na een paar weken dagelijks oefenen, kon ik ze aanraken. Een paar maanden daarna kon ik mijn borst tegen mijn benen drukken. Ik heb geleerd dat flexibiliteit een reis is die nooit eindigt. wees geduldig en blijf veilig oefenen (gebruik props*).

4. Gebruik props

Wees niet te verlegen om blokken en riemen te gebruiken! De meeste yogastudio’s hebben ze, en ze zijn een geweldige manier om je beoefening veiliger te maken en om vooruitgang te boeken. Hetzelfde geldt voor als je thuis oefent. Alleen omdat de routine die u oefent mogelijk niet specifiek zegt om een ​​riem of blok te gebruiken, betekent dit niet dat u er geen mag gebruiken.

Sommige mensen houden niet van props omdat ze hen herinneren aan de houdingen die ze nog niet kunnen doen. Ik nodig je uit om een ​​andere aanpak te proberen: zie props als iets dat je helpt dingen te doen die je voorheen niet kon doen! Als je lang genoeg oefent met props, kun je de pose uiteindelijk zonder blokken en riemen doen doordat vee lichaam ontspant. Ken je grenzen en wees lief – je kan gewond raken en dan duurt het nog langer voordat je lichaam je vertrouwd om los te laten.

Wordt ik ooit zo flexibel?

Onthoud dat iedereen die begint zich waarschijnlijk net als jij voelden toen ze begonnen. Er zal altijd iemand zijn die flexibeler, sterker en meer toegewijd is dan jij. Dat is een levensles die we allemaal moeten leren, niet alleen in yoga! Zelfs wanneer je beoefening vordert en je indrukwekkende houdingen kunt doen, zal iemands uitlijning altijd beter zijn of kan zij de houding langer aanhouden. Als je jezelf blijft vergelijken met anderen, zul je nooit blij zijn met je eigen beoefening.

Leer in plaats daarvan op jezelf te concentreren. Je bent hier niet om indruk op iemand te maken, je neemt de tijd voor jezelf. Iedereen heeft het sowieso al te druk met zichzelf om aandacht te besteden aan de buurvrouw op de mat naast zich.

En alleen omdat iemand dieper kan draaien of verder kan reiken dan jij, maakt haar niet een beter persoon. Enkele van de meest geavanceerde yogi’s die ik heb ontmoet, zijn ook de meest bescheiden. Ze willen niet opscheppen over hun vooruitgang, ze blijven oefenen omdat ze zich er goed door voelen. Als je hetzelfde doet, word je op een dag een van hen.

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page