De guna’s voor balans

Er zijn drie guna’s

De drie fundamentele guna’s, ook wel vertaalt als deugden, zijn de kern van de Hindoe filosofie en psychologie. Yogische teksten beschouwen de drie guna’s, te weten: tamas, rajas en sattva, als de basiskwaliteiten van de natuur en die zijn altijd in iedereen aanwezig.

We hebben alle drie de guna’s nodig om in balans te komen. De ene is niet beter dan de andere. Een mooi voorbeeld is de kaars. Er is vuur (rajas) nodig om de lont (sattva) aan te steken en zo het kaarsvet (tamas) te doen smelten. Zodra een van de drie ontbreekt, heb je niks aan je kaars. Het leven is beweging.

Welke zijn er

Sattva betekent licht, goedheid en zuiverheid in het Sanskriet. Kenmerkend van deze guna is intelligentie.

Rajas betekent in het Sanskriet energie, opwinding en geboorte. Kenmerkend van deze guna is energie.

Tamas betekent in het Sanskriet duisternis. Kenmerkend van deze guna is negatieve energie en inactiviteit.

Guna kwaliteiten

De guna’s bepalen de kwaliteit van je persoonlijk bewustzijn. Wanneer een van de guna’s uit balans is, kun je het volgende ervaren: als je moe bent, is tamas actief en heb je moeite om creatief te zijn in je doen en laten. Alleen in sattva heb je een heldere geest waarin je creatief kan zijn, maar er is tamas nodig om niet zweverig te worden. Om vanuit tamas in sattva te komen, zal je eerst rajas in je geest moeten opbouwen door bijvoorbeeld een paar keer de trap op en af te lopen. Ben je in een staat van rajas dan kan je door stil van geest te worden, je bewustzijn in een staat van tamas of sattva brengen.

Heling voor je guna’s

Met spirituele yogabeoefening en de drie guna’s kun je balans krijgen in je zelf, je geest en je lichaam. Door beoefening van verschillende yoga disciplines, zoals mediteren, pranayama (=ademhalingsoefeningen) en yoga, kun je de guna’s in evenwicht brengen.

Wil je meer weten?
Op 
pilago-online is er meer informatie
en yoga om je guna’s te ondersteunen.
Volg de link.
We verwelkomen je graag!

 

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page