Hout heeft Wind als ziekmakende factor

De Lever meridiaan waarborgt dat je chi stroomt. Als je chi verstoord is kunnen er sterk wisselde emoties, stemmingen, prikkelbaarheid en depressies voorkomen. Tevens kun je pijn in de bovenbuik, pijn langs de ribbenboog, maagpijn en zuurbranden ervaren. Dit zijn een paar mogelijk ziekmakende factoren. Er is dan een teveel aan yang in je lever meridiaan. Wind zorgt ook voor spierverkramping in je nek en schouders (kou op de hals halen).

Je Lever is belangrijk voor de verwerking van emoties; als deze niet goed werken heb je “iets op je lever”. Zuur is de smaak van Hout. Het “zuur hebben” betekent dat je gevoelens niet uit; als je dit te lang doet kan het ook tot een explosie komen. Deze explosieve gevoelens geven je lever yang terwijl je lever eigenlijk een yin orgaan is. Dit kan voor ziekmakende consequenties zorgen.

Je galblaas meridiaan loopt aan de buitenkant van je lichaam en zigzagt over de zijkant van je hoofd en het eindigt in je oog. Hoofdpijn aan de zijkant van je hoofd is dus een hout functiestoornis. 

Als je lever yang ervaart, is het goed om te kijken of je nier yin zwakte ervaart. Heb je last van nachtelijk zweten, pijn in je lendenwervels en een heet gevoel in je handen en voeten? Dan kan het dat je nier yin niet goed in balans is. Dit noemen we de moeder (Water) – kind (Hout) verhouding. Normaal voedt water Hout maar als dit niet gebeurt wordt Hout niet gevoed. Dan krijg je dat Hout Water gaat aanvallen en beschadigt dan je nieren. Tevens valt Hout dan Aarde aan waardoor je last van je spijsvertering krijgt. Ingewikkeld hé! Geeft niet. Kom Yin-Do bij ons volgen en dan krijg je lessen die een zekere balans houden in je systeem.

Wat geeft verlichting?

– Heel simpel eigenlijk. Wat doe je als een kind teveel schreeuwt? Je brengt je vinger naar je mond en maak het geluid “shhhhhhhh”

Doe zelf het geluid “shhhhhhhh” op elke uitademing en blijf dit doen totdat je voelt dat je middenrif weer wat extra ruimte heeft. Voel je het niet, dan kun je het geluid ook 5 minuten aanhouden.

– Nog een oefening is dat je 2 a 3 minuten energie van milt naar lever wrijft en daarna lever energie naar milt. Dit haalt de yang eruit maar zal ook de yin verbeteren. Je creëert namelijk balans

– Je kunt het Hout-element met Metaal verbinden om meer balans te krijgen in Hout. Dit doe je met acupressuur: masseer je nagelriem van beide duimen (Long 11).

 

– Diep en rustig ademen (Metaal) helpt ook om hout te kalmeren en natuurlijk door Yin-Do Yoga te beoefenen waar je strekkingen voor de Longmeridiaan en de Levermeridiaan zult doen.

Kleefkruid Thee; het heeft een sterk zuiverende werking. Het helpt afvalstoffen die in de winter in je lichaam zijn blijven hangen te verwijderen. Gebruik dan de bladeren en scheuten als thee maar je kunt het ook gebruiken in je soep of in je hartige deeg en je kunt het ook in een smoothie verwerken. De damp-oplossende werking van deze thee werkt ondersteunend voor je Hout element, zodat er weer een vrije circulatie is van je levensenergie (chi).

De zaadjes van kleefkruid ken je vast wel als de kleine bolletjes die op je kleding blijven kleven. Deze zaadjes zijn ook eetbaar. De zaadjes kun je mild roosteren en als kleine nootjes op een salade gebruiken. Personen die gevoelig zijn voor blaasontsteking raad ik aan ze regelmatig te eten.

Je kunt ook de bloemetjes gebruiken en dan als rauwkost. Heerlijk in een salade bijvoorbeeld.

Verder is Kleefkruid ook heel goed voor het water element omdat ze een dampoplossende werking heeft en ook je lymfesysteem reinigt, tevens het aarde element omdat het de spijsvertering ondersteunt.

Wil je meer lezen over kleefkruid volg dan de link😊🌱

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page