Wat is spiergeheugen

Ik weet al lang dat je lichaam een geheugen heeft, maar nu is de wetenschap daar ook achter. In dit bericht ga ik het hebben over spiergeheugen. Wat betekent dat dan voor jou?

Vanaf het moment dat je geboren bent, maak je veel stadia door totdat je volwassen bent, denk dan aan; kruipen, dingen aanpakken, een kopje leegdrinken, je bestek gebruiken, schrijven, lopen, noem maar op. Doordat je steeds meer dingen kunt en ook regelmatig uitvoert, zullen je spieren automatisch reageren. Gelukkig hoeven je spieren niet elke dag het wiel opnieuw uit te vinden; dit noem je dan het spiergeheugen.

 

Dit betekent ook, dat als je iets verkeerd aangeleerd hebt, je een oud spiergeheugen moet gaan aanspreken en veranderen, hetgeen best lastig is. Als kind liep je rechtop; ging je buiten spelen, sporten en bewegen waardoor je lichaam een goede manier van bewegen heeft aangeleerd.

Doordat kinderen meer op de bank hangen en voorover gebogen achter een schermpje zitten, zullen zij ook sneller een slechte houding krijgen, waardoor het spiergeheugen verkeerd wordt geprogrammeerd.

Ik hoor en zie helaas ook vaak dat mensen een voorover gebogen houding hebben. Een oorzaak hiervan kan zijn doordat je vaak hele dagen achter de computer zit en stress op je werkplek ervaart. Dit zorgt ervoor dat je als het ware in je computer wegduikt. Het heeft dus eigenlijk 2 oorzaken.

Het wordt dan een houding die erin slijt en in je spiergeheugen blijft hangen. Je ziet dan dat deze houding, ook als je andere dingen gaat doen, blijft. Een goede houding achter de computer is cruciaal om minder klachten te hebben aan schouders en nek.

Een ander voorbeeld is dat je een ‘trauma’ hebt opgelopen door iets te breken of misschien een spierscheuring. Door de angst die dan optreedt om weer te bewegen, kunnen je spieren anders gaan bewegen.

Je klachten blijven in je systeem zitten omdat je het niet veranderd. Het trauma overwinnen is dan wel belangrijk. Dat trauma overwinnen kan op verschillende manieren. In mijn praktijk gebruik ik massage, brainspotten en energiewerk om trauma’s te verwerken. Er zijn natuurlijk ook andere manieren. Je zult merken dat door traumaverwerking je lichaam zich gaat herstellen en het spiergeheugen wordt geactiveerd. Het mooie is dan, dat je blessure langzaam maar zeker zal verdwijnen, omdat je spieren nog weten hoe het was voor je trauma.

Regelmatig bewegen zoals lopen, fietsen, yoga en pilates om je lichaam weer te resetten, zal je spiergeheugen goed doen. Altijd op je houding letten bij alles wat je doet, geeft een blij lichaam. Ook als je emoties je leven gaan beheersen!

Wil je lessen volgen bij Pilago?
Dat kan volg dan de link ⬇️

Een gratis proefles volgen

Lid worden

Wil je een workshop doen waar je leert stralen, groeien en in je kracht staan? Kijk in de workshop agenda

 

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page