Spieren en ouderdom

Ouderdom wordt vaak aangewezen als schuldige voor het niet meer goed functioneren van spieren. Maar is dit ook echt zo?

Ja, het klopt dat je spieren sneller achteruit gaan als je ouder wordt, maar dan vooral als je niets doet. Veel ouderen hebben de neiging om de hele dag te gaan zitten, omdat ze niets meer hoeven te doen. Draai dit vanaf nu om!

Wat gebeurd er als je niet genoeg beweegt?

Vijf dagen in bed is goed voor 10% spierkracht verlies en na 2 weken in bed verlies je zelfs 25% spierkracht. Metingen van bewegingswetenschappers van de Universiteit in Maastricht zeggen dat je dan 150 gram spiermassa per been kwijt bent in 5 dagen en in 2 weken zelfs 350 gram. Dit onderzoek is gedaan bij gezonde jonge mensen. Deze gezonde jonge mensen hadden na 6 weken hun spierkracht weer terug en alles was weer normaal door gezonde voeding te nuttigen en door te bewegen. Als je ouder bent, kan dat herstel langer duren, vooral als je niet in beweging komt en te weinig eiwitten consumeert.

Ja, het klopt dat je eiwitten slechter opneemt als je ouder wordt, dus is het van belang dat je wel magere eiwitproducten blijft toevoegen aan je eten. Voorbeelden van magere eiwitproducten zijn: kwark, yoghurt, kippenvlees, vis of eiwitshakes, deze “helpen” je om je spieren in vorm te houden.

 

DUS bewegen is heel belangrijk!

Pilates bijvoorbeeld is een hele goede en perfect uitgebalanceerde manier om krachttraining te doen. Door deze training komen al je spieren aan bod. Een docent weet hoe je spieren en botten werken. Ze kan je dan andere oefeningen geven of de hoeveelheid herhalingen aanpassen. Dit laatste alleen als je er moeite mee hebt. Ze zal niet gauw zeggen doe deze oefening maar niet. Laat je docent altijd weten waar je last van hebt die dag, dan kan ze helpen het voor jou aangenaam te maken om mee te doen.

Wil je lessen volgen bij Pilago?
Dat kan volg dan de link ⬇️

Een proefles volgen

Lid worden

Wil je een workshop doen waar je leert stralen, groeien en in je kracht staan? Kijk in de workshop agenda

 

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page