Geluk voelen is een keuze

Santosha, online yoga, yoga, pilates

Waarom is het toch zo moeilijk om te kiezen wat je gelukkig maakt? Er zijn verschillende onderzoeken en artikelen over geschreven waarom dat is.

Het blijkt dat onze eigen voorspellingen van hoe het zou kunnen worden onze keuzes beïnvloeden. Psychologen raden aan dat je eerst goed moet nadenken of dit een goede keuze is voor jou, en daarna je keuze hierop baseren. In het boek van Deepak Chopra ‘De zeven spirituele wetten van succes’ stelt hij dat een juiste keuze er een is die jou gelukkig maakt én waar je geen stress bij voelt. Met andere woorden: voel je stress, druk of angst bij een bepaalde uitkomst? Dan is de keuze niet de juiste.

Makkelijke keuzes

Maar wat is dat dan? Een mooi voorbeeld is dat als je naar de supermarkt gaat net na een maaltijd je gezonde keuzes kan maken. Als je honger hebt en naar de winkel gaat kom je gegarandeerd met teveel boodschappen thuis. Je hebt naar alle waarschijnlijkheid ook geen gezonde keuzes gemaakt. Het is altijd belangrijk dat als je keuzes moet maken dat je dan geen “honger ” hebt.

Liefde als keuze of niet?

Keuzes maken in wat je blij maakt is ook niet altijd zwart wit. Als je iemand bent die mooie spullen koopt om zich blij te voelen is het zaak dat je gaat onderzoeken waarom je mooie spullen nodig hebt. Als het is omdat je jezelf onvoorwaardelijke liefde ontzegd is het voor jou belangrijk om te gaan kijken waarom dat is. De lessen van Ahimsa en de 4e chakra kunnen de deuren openen voor je om inzicht te krijgen. Misschien krijg je de antwoorden die in je opgeborgen liggen en vind je die liefde.

Keuze stress

Soms geven keuzes je veel stress, maar kan het alsnog een goede keuze zijn. Deepak Chopra geeft je een manier om het te bestuderen. Het is belangrijk dat je jezelf dan van een afstand te bekijken. Dan zijn er twee vragen die je jezelf kan stellen; de eerste is wat de gevolgen zijn als je deze keuze maakt. Schrijf het antwoord uitgebreid op. Ten tweede vraag aan jezelf of deze gevolgen je gelukkig zullen maken. Is het ja, dan is dat de juiste keuze. Is het nee, dan heb je je antwoord en maak je de keuze niet.

Geen keuze

Soms heb je niet de luxe om de gevolgen te overzien om een goede keuze te maken. Deepak Chopra zegt: “Wanneer je piekert of je wel de juiste keuze maakt, neem je aan dat het universum je zal belonen voor de ene keus en zal straffen voor de andere”. Het staat zeker niet in de sterren geschreven dat je het fout hebt of goed. Je kan er vanuit gaan dat dingen gebeuren en dat je leven zich aanpast bij elke gevoel, gedachte en ervaring die je zal hebben.   

Leef!

Hoe je ook je leven wilt invullen als je een keuze maakt kan je niet meer terug en moet je je keuze omarmen. Laat twijfel je niet van je pad halen en leef je leven in overgave, vertrouw erop dat alles goed komt. Besef ook dat jouw levensgeluk er niet van afhangt. Hoe lastig het ook is om een keuze te maken. Hoe je het invult is belangrijk.

 

Wil je meer weten en leren over yoga?

Leren hoe de chakra’s, de meridianen en de yama’s en niyama’s betrokken zijn bij het vinden van ontspanning en rust. Door de verschillende yoga lessen volgen die je in balans brengen? Word lid van onze yoga studio en krijg veel voor weinig.

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page