Niyama’s

Saucha

Saucha, online yoga, yoga, meditatieSaucha is een Sanskrietwoord dat letterlijk zuiverheid, reinheid en helderheid betekent. Het wordt ook wel vertaald als zuiverheid van geest, spraak en lichaam. Door Saucha toe te passen in je leven zorg je goed voor zowel je lichaam als je geest. (Je bewuste en je onderbewuste geest)

Hoe bereik je Saucha

Shaucha is een holistische zuiverheid van je lichaam, en is essentieel voor je gezondheid, je geluk en je algemene welzijn. Lichamelijke zuiverheid wordt bereikt door dagelijks je heerlijk te wassen om je energie te zuiveren, gezond te eten (niet overeten) en water drinken om je lichaam te zuiveren.  Ook fysieke oefeningen zoals yoga en ademoefeningen, zorgen ervoor  dat je lichaam zichzelf geneest en zuivert. Saucha beoefenen zorgt ervoor dat je je geweldig voelt en je helemaal jezelf kunt zijn, zonder de onzuiverheden die je kan oplopen in je leven.

Saucha is ook je omgeving netjes en schoon houden. Een schoon huis is een helder hoofd en lichaam. Let maar eens op wat er met je gebeurt als je huis een puinhoop is. Ga maar eens lekker poetsen en kijk eens hoe fijn het is om dan te gaan zitten, je voelt je opgeruimd zowel innerlijk als uiterlijk. Gebruik natuurlijke producten zodat je de wereld ook schoon houdt. Daarom houden we bij Pilago alles graag zo netjes en opgeruimd. Saucha!

Saucha beoefenen

OntspanningsmassageTraditioneel wordt het principe van śaucha toegepast op lichaam, geest en spraak. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de term ‘lichaam’ niet alleen om je fysieke lichaam gaat, maar ook de plek die je inneemt, zowel in de wereld. Je geest gaat over het soort gedachten dat je innerlijke wereld domineert; spraak duidt meestal op verantwoordelijkheid voor elk gesproken woord, zowel in termen van intentie als het effect ervan. Dit ene principe heeft de kracht om je leven radicaal te veranderen als het met toewijding wordt toegepast. Ik moedig je aan om een ​​aspect van śaucha te kiezen dat jou inspireert om het in je leven toe te passen. Misschien voel je je gemotiveerd om een ​​oude kast op te ruimen of de vloer te vegen. Of misschien is het tijd om je gedachten op te ruimen en zelfhaat te vervangen door positieve affirmaties. Overweeg tot slot om aandachtig te zijn naar jou inbreng en laat alle roddels of snauwerige opmerkingen, zowel geschreven als gesproken, achterwege.

Santosha

Santosha, online yoga studio, yoga, pilatesSantosha is leren gelukkig en tevreden te zijn terwijl je accepteert en respecteert wie je bent. In bijna elke vertaling van de Yoga Sutra’s wordt santosha vertaalt als het grootste geluk, de vreugde die niet kan worden afgenomen ondanks al je moeilijke momenten in het leven, door onrecht, ontberingen of door pech. Tevredenheid gaat eigenlijk over het accepteren van het leven zoals het is. Het gaat zeker niet over een perfect leven, maar over dat je leven je geeft wat je nodig hebt en je daar uiteindelijk geen controle over hebt.

Wees blij met wat je krijgt

Je kunt dit vrij gemakkelijk op de mat oefenen door te erkennen dat je streven naar een perfecte houding niet de oplossing is maar degene die je hebt te accepteren.

Opwaartse wielEr is geen garantie dat je verlicht wordt wanneer je een rugbuiging doet met gestrekte armen of als je handen in een voorover-buiging op de grond kan leggen. Santosha is dat je ontspant in je houding en beseft dat het perfect is. Je kunt niet achter tevredenheid aan rennen, het moet je vinden. Het enige wat je kunt doen, is proberen er ruimte voor te maken.

Overgave

Als je geest loslaat van het constant willen dat je situatie anders is, zul je meer gemak vinden. Het wil niet zeggen dat je je realiteit niet kunt veranderen. Maar dan kan je voor nu je oorlog loslaten met de realiteit. Als je dat doet, kan je helder denken en betere keuzes maken.

Glimlachen

In de momenten dat je niet tevreden bent, kan je iets moois starten door alleen maar te glimlachen. Doe dit elke keer. Het kan verbazingwekkende effecten hebben en het verandert je gemoed. Glimlachen is als het planten van een zaadje die groeit en een prachtige eik wordt. Je lichaam ontvangt je glimlach en je tevredenheid groeit. Voordat je het weet, lach je de hele tijd. Of je nu yoga beoefent of je leven leidt, vergeet niet om vreugde te vinden in de je ervaringen.

Wie niet tevreden is met wat hij heeft,
zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates

Tapas

Tapas, online yoga, yoga, pilatesTapas is een Sanskrietwoord dat branden betekent. Het roept een gevoel van vurige discipline en/of passie op en wordt ook wel als warmte, zelfdiscipline en innerlijk vuur vertaald. Door tapas toe te passen in je leven, kun je een beheersing van je lichaam, je geest en je zintuigen bereiken.

Wat is er belangrijk

Laten we naar het woord innerlijk vuur kijken. Je innerlijke vlam motiveert je om te kijken wat echt belangrijk is in je leven, zoals het ontwikkelen van zelfdiscipline, moed om onzuiverheden weg te branden en passie om je ruimte te geven om je te ontwikkelen. Hoe vaak gebeurt het dat je ergens geen zin in hebt, maar het toch doet, omdat het goed is voor jou of voor het geheel.

Je innerlijke vuur

Tapas, online yoga, yoga, pilatesAls je niet je innerlijke vuur volgt, kan het zijn dat je ego de overhand krijgt. Er zal dan geen groei zijn, omdat je ego het prettiger vindt om lekker niks te doen en anderen het op te laten lossen. Je ego loslaten, is niet zo makkelijk want je hele leven draait eromheen. Je denken heeft meestal als eerste prioriteit: je behoeftes, je wensen en je verlangens. Waar je dat onvoorwaardelijk ziet, is bij moeders en hun pasgeboren kind waar ze dan helemaal in opgaan. Dat wil je voor je hele leven ontwikkelen met alles en iedereen, zonder oordeel te hebben. Met tapas schenk je onvoorwaardelijke liefde en onzelfzuchtige dienstverlening aan anderen. Bijvoorbeeld: “is er iemand die je op dit moment op een kleine manier kan helpen?” je zult versteld staan ​​hoeveel je voor anderen kunt doen.

Uitdaging

Het is zeker de moeite waard om over een hobbelige en uitdagende weg te reizen. Uiteindelijk zul je dan een plek van rust en vrijheid vinden. De lessen die je leert uit het aangaan van uitdagingen en angsten, hebben de neiging om een grootse en positieve invloed op je te hebben.

Een waardig doel maakt het leven verlicht,
puur en goddelijk. Zonder zo’n doel hebben
actie en gebed geen waarde. Leven zonder
tapas is als een hart zonder liefde.
BKS Iyengar

Svadhyaya

Svadhyaya is een Sanskrietwoord dat zelfstudie betekent. Het woord bestaat uit Sva, wat het Zelf (Atman, of het goddelijke in ons) of de menselijke ziel betekent, en Adhyaya, wat les of lezing betekent. Het kan het bestuderen van de yoga geschriften betekenen of het bestuderen van het Zelf. Door Svadhyaya toe te passen in je leven en jezelf bestudeert, is het mogelijk om je hogere zelf te ontdekken, Weet dat je hogere zelf in het hele universum aanwezig is, en dan leren te begrijpen hoe je individuele zelf (ego)in dat Bewustzijn past. Patanjali’s Yoga Sutra zegt: “Bestudeer jezelf, ontdek het goddelijke”

Hoe bereik je Svadhyaya

Baddha konasanaMediteren tijdens het beoefenen van yoga is een manier om svadhyaya uit te voeren. Dit wordt onder andere gedaan door een mantra te herhalen om je gedachten in je geest tot zwijgen te brengen en de aandacht eerder naar binnen dan naar buiten te richten (Pratyahara). Ook met ademoefeningen, (Pranayama) tijdens je yoga beoefening kunnen je gedachten naar binnen laten keren. Zelfstudie in yoga betekent ook het lichaam bestuderen en zijn behoeften en beperkingen begrijpen.

Liefdevolle vriend

Het is belangrijk dat je naar jezelf kijkt als naar een warme liefdevolle vriend. Je kan dan observeren hoe je met je medemens omgaat, hoe je reageert als het niet gaat zoals je gepland hebt of zelfs hoe je met jezelf omgaat. Belangrijk hierin is dat je dan ziet of je misschien nog dingen anders kan doen waardoor je een nog mooier mens kan worden die volledig in contact is met het universum zonder de grond onder je voeten te verliezen. Jezelf veranderen is niet iets wat we leuk vinden om te doen, het is wel noodzakelijk om te blijven kijken of wat je doet niet ego gebaseerd is maar vanuit je goddelijke kern, wat goed is voor jou en een ander. Zoals met alles dat de moeite waard is, is het niet gemakkelijk, maar het is de moeite en toewijding zeker waard.

Svadyaya beoefenen

Traditioneel omvat svādhyāya niet alleen het feitelijk lezen van heilige teksten, maar ook het paradigma van studie zelf. Bij het lezen van de belangrijkste teksten van welke spirituele traditie dan ook, instrueert svādhyāya de yogi om ruimdenkend te zijn en open te staan ​​voor de lering. In plaats van een kritisch perspectief in te nemen dat de tekst probeert te ontkrachten, wordt de yogi aangemoedigd om de primaire teksten te lezen vanuit het paradigma van persoonlijk nut. Dit paradigma belichaamt de geest van de student en erkent dat de yogi in de eerste plaats een student is. Als knipoog naar de op afstamming gebaseerde tradities van yoga, omvat Patañjali svādhyāya in de niyama’s om ervoor te zorgen dat alle yogi’s studenten blijven. Kies voor je oefening deze week een sleuteltekst uit je belangrijkste spirituele afstamming. Het kunnen de Yoga Sutra’s zijn, maar het kan ook de Dhammapada of de Bijbel zijn. Voordat je begint met het lezen van het nieuws en het beantwoorden van e-mails. Laat de woorden van de ouden je begin van de dag zijn. Denk later, terwijl je door de dag beweegt, over deze woorden na en kijk of je relevantie kunt vinden in hun onderwijs. Als je tijd hebt, schrijf dan aan het eind van de dag over je ervaringen.

Ishvara Pranidhana

ishvara pranidhana, online yoga studioDe term Isvara Pranidhana bestaat uit twee woorden; Isvara, wat zich vertaalt als Ware Zelf en Pranidhana, wat repareren betekent. In de meeste vertalingen van deze Niyama wordt je aangeraden om je over te geven aan je hogere zelf, wat betekent dat je een diepe en vertrouwende relatie met het universum kan opbouwen om helling te vinden. Het wordt ook vertaalt als overgave en toewijding.

Overgave in je Yoga

Soms gaat een yoga-oefening (Yin of Yin Restorative yoga) over het vinden van gemak in het ongemak. Het leert je dan om jezelf tot het uiterste drijven zodat je kan omgaan met moeilijke situaties. Yoga geeft je een goed gevoel, maar het laat je ook zien waar je van gemaakt bent als het te moeilijk wordt voor je.

Het doen van een moeilijke houding of zelfs het wat langer vasthouden van houding kan een uitdaging zijn (Hatha of Vinyasa Yoga). Alleen als je er aan overgeeft en je het ongemak, de kracht en de kracht van de houding, voelt ervaar je echt hoe je het doet op dat moment en kan je groeien en transformeren. Nog een paar ademhalingen in één houding blijven en je overgeven aan hoe het nu voelt, laat je zien hoe sterk je op dit moment kan zijn, zelfs als je denken zegt dat het niet gaat, kan je lichaam het meestal wel.

Overgave in je dagelijkse leven

In je dagelijks leven zal deze Niyama toepassen je leren dat meebewegen wat het universum je stuurt, je hart open houden en ontvangen wat er nu gebeurd in plaats van ertegen te vechten en je in alle bochten te wringen om er onder uit te komen, je leven een stuk makkelijker zal maken. Laat het leven zich ontvouwen en ontvang wat je toekomt. Overgave en vertrouwen in je diepste zelf, je intuïtie te vertrouwen en met al je imperfecties zijn wie je bent zorgt dat je pijn en lijden oplost. Dat betekent niet dat er geen enorme uitdaging zijn om vertrouwen te krijgen in je overgave. Wees in ieder geval nieuwsgierig en open om te ontvangen wat er op je pad komt en wie weet….

Yoga om je te helpen

Yoga beoefening kan je helpen dit te realiseren. De connectie met je intuïtie en het vertrouwen hebben in je lichaam en je geest is diepgaand. Elke ademhaling komt en vult je met energie. Dit is het spiritueel beoefenen; om je leerbaar te maken; om je hart te openen en je overgave te voelen, zodat je weet wat je al weten en kan zijn wie je al bent.

Soms betekent overgave het niet meer pogen om het te begrijpen en er vrede mee te hebben dat je het niet weet.
Hendrik Tollens

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page