Op eieren lopen, Piriformus

piriformus, do-in yoga les, yoga bij Pilago, massage. yoga Wijk bij Duurstede

Je Piriformus zit vast aan de binnenkant van je heiligbeen en aan je bovenbeenbot.

Spanning op je Piriformis kun je krijgen als je Psoas spier strak trekt  waardoor je een holle rug vormt, een beklemming krijgt in je quadratus lumborum en de heupzenuw geïrriteerd raakt. (Het domino effect). Het kan ook zijn dat je misschien gevallen bent en de spier dikker is geworden door zwelling.

Als je niet tijdig begint met het corrigeren van de piriformus (met yoga en pilates) kan het bindweefsel van deze spier nog meer klachten gaan geven door te trekken in de richting van de strakke vezels van de ilipsoas en de quadratus lumborum, wat nog meer ongemak, misvorming en pijn veroorzaakt .

Piriformis fysiek gezien

De Piriformis heeft een verbinding met je onderrug, bil en benen. Je Piriformus geeft je been de mogelijkheid naar buiten te draaien. Als het te strak staat kun je maar moeilijk je been naar binnen draaien. Er is een zenuw die loopt vanaf je onderrug via je bil naar je been. Als de Piriformus te strak wordt, kan het zijn dat deze zenuw geïrriteerd raakt; dit geeft dan pijnklachten in je bil en kan zelfs uitstralen naar je been. Doorgaans, als de blessure nog niet zo lang aanwezig is, geeft het geen pijnklachten aan je onderrug.

Piriformis energetisch gezien

Wat betekent dat dan verder voor je? Je Piriformus is verbonden met je 1e chakra. Energetisch helpt het om je een sterke basis te geven en energie in je benen en bekken te laten stromen.  Als deze spieren te strak of te zwak worden, wordt je zin om vooruit te gaan in je leven afgeremd. Het kan zijn dat je een angst hebt voor wat er komen gaat. Er kan een conflict zijn tussen wat je wilt doen in je leven, en je mentale blokkade die je ervan weerhouden om actie te ondernemen.

Piriformis emotioneel gezien

Emotioneel brengen deze spieren je balans en stabiliteit, doordat het je eerste chakra opent. Je krijgt een gevoel van richting zowel van je lichaam als van je geest.

Oefeningen voor de piriformus

Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten in het verlengde van je zitbotje.  Je mag je hoofd op een dun kussen leggen en de ondergrond mag niet te zacht zijn. Probeer deze oefening elke dag te doen, minstens 5 minuten max 20 minuten. Deze oefening geeft je ook rust en is tegen stress.

 

Koeienkop houding

Eén gedachte over “Op eieren lopen, Piriformus”

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page