Slecht vocht kunnen verwerken

Chinees gezien betekent dit dat je aarde element niet goed zijn werk kan doen en heb je dampvorming. Je kunt dan last hebben van veel vochtopbouw in je lichaam waardoor je het gevoel hebt dat je lichaam heel zwaar is of overgewicht hebt. 

Aarde element

De oplossingen zitten in het aarde element die over je spijsvertering regeert. Je lichaam heeft energie nodig om je spijsvertering goed te laten werken. Je voedingsstoffen zorgen voor deze energie (de Milt meridiaan). De Milt meridiaan zorgt er ook voor dat het vocht opgeruimd wordt. Als je teveel verkeerde voeding binnen krijgt zal de Milt een te zware taak hebben en kan dan overbelast raken. Het gevolg is dat dat je lichaam veel vocht vast houdt en plakkerig wordt. 

Dit fenomeen noemen de Chinezen “damp” en merk je aan:

  • als je last hebt van je holtes die zich dan vullen met slijm,
  • je gewrichten die dan pijnlijk zijn,
  • je ontlasting die dan plakkerig wordt, 
  • je hoofd die dan wattig aanvoelt.

Wat voor voeding kan dit verhelpen.

  1. Warm voedsel en drinken om je lichaam te helpen met het verwerken van voeding. Dit geldt zeker voor mensen die het altijd koud hebben. 
  2. Snelle suikers zijn ook niet goed. Je dampvorming gaat dan explosief omhoog. Vervang dit door vele soorten gekleurde groentes te eten. Er zijn veel soorten zoete groentes die de suiker behoeftes kunnen bevredigen (in groentes zitten veel goede voedingsstoffen), denk dan aan worteltjes, erwtjes, pompoen en zoete aardappel. 
  3. Laat zuivel staan; hierdoor krijg je meer damp in je lichaam. Als dat erg lastig is, kijk dan naar alternatieven. Als je echt niet zonder kan is geiten- of schapenkaas erg lekker en is een goed alternatief maar zeker ook niet voor elke dag. 
  4. Probeer ook tarwe te vervangen als je veel vocht vast houdt, door bijvoorbeeld haver, rogge of spelt te gebruiken.

Er staan lekkere recepten op www.pilago-online.nl om je te ondersteunen in de elementen. En in de Yin-Do lessen wordt elke les aan het aarde element gewerkt. Kom een gratis proefles doen!

 

 

Een belangrijk acupunt tegen een opgeblazen gevoel is Milt 6

Milt 4 kan je goed helpen met een opgeblazen gevoel, het zit aan de binnenkant van je voet; als je langs de boog van je voet gaat met je vinger voel je een deukje, dit deukje kan gevoelig zijn. (zie plaatje) Het behandelen van dit punt doe je met je duim door er flink aan te drukken en houdt dit dan 2 minuten vast. Het makkelijkst is het als je zit en je voetzolen tegen elkaar zet dan kan je ze allebei tegelijk doen.
Milt 4 heeft nog meer voordelen het versterkt namelijk je aarde element. Alles wat teveel is zal weer terug in balans komen. Denk dan ook aan een teveel aan vocht. Het maakt dat stagnatie op een dieper emotioneel niveau weer in beweging komt waardoor dat ook in balans zal komen.

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page