Wat is een vritti

Yoga sutra 1.02
yogaś citta-vṛitti-nirodha
Yoga is het stoppen van bewegingen in het bewustzijn.
Yoga is het stillen van de veranderende gemoedstoestanden 

Een Vritti vertaalt uit het sanskriet betekent energiewerveling, bewegingen in je bewustzijn of de golven van je geest.  Deze energie wervelingen verwijzen naar je gedachten die in je geest naar boven komen. De hele dag door heb je gedachten, de meeste hebben niet zoveel impact maar sommigen wel en kunnen je veel pijn bezorgen(vritti’s). Dit is niet omdat je gedachten hebt maar omdat je je eigen verhaal maakt van situaties die niet altijd waar zijn, het is namelijk jouw interpretatie die jou pijn bezorgen

Er zijn 5 soorten vritti’s 

 1. Nidra (diepe slaap) dit is de rust die je lichaam nodig heeft om je gedachten goed te kunnen ordenen.
 2. Smriti (geheugen) – Dit is wat er in je geest is opgeslagen
 3. Viparyaya (misvatting) – dit waneer je geest een verkeerd oordeel maakt, dat na verloop van tijd wordt vervangen door juiste kennis
 4. Pramana (juiste kennis) – Hierin weerspiegel  je je werkelijkheid in je geest.
 5. Vikalpa (verbeelding of gevoel) – Verwijst naar het begrijpen van de werkelijke situatie, hoewel woorden niet direct verband houden met deze situatie

Het doel van het doen van yoga is om tot rust te komen, zodat je geest en humeur in rustig vaarwater komen. Het is dus de bedoeling dat je je geest kan beheersen zodat het jou niet beheerst. Dus toen ik een nieuwe poging ging doen om mijn gedachten op mooie en voedende dingen te concentreren, in plaats van op het negatieve gedachten dat me nachtmerries bezorgde. Ik kwam erachter dat positieve gedachten me vrijheid geven en rust in mijn gedachten. Je hebt dus een keus om je gedachten uit je negatieve spiraal te trekken

De Yoga Sutra’s van Patanjali’ zegt;

Je bewustzijn (citta) bestaat uit 3 delen:

 1. Manas; Dit deel van je bewustzijn neemt op wat je waarneemt in de buitenwereld
 2. Buddhi; Jouw buddhi neemt beslissingen met wat je hoort te doen in dit leven. Het geeft je raad als een wijze vriend. Het analyseert en onderscheidt de verschillen en komt het tot een conclusie.
 3. Ahamkara; Dit is het begin waar handelen overheerst. Het ego vindt het helemaal niet prettig om rustig en stil zijn. Je ego is degene die alles wat wordt waargenomen eigen maakt. Je categoriseert het dan als jouw ‘individuele kennis’.

Een voorbeeld:

Je bent in het verkeer je ziet een auto hard aan komen rijden op jou weghelft.
1. Manas maakt; een verslag van wat je ziet.
2. Buddhi denkt; de auto gaat mij aanrijden.
3. Ahamkara zegt; de automobilist ziet me niet, dit wordt mijn dood! Ik ben bang! Dit is het eind!

Yoga leert je dat je wijsheid wordt ontleend aan je ervaringen, ego en je waarnemingen. Het is zo dat je kennis en perceptie, ook wel vritti genoemd, zich hecht aan wat je ego waarneemt en die is niet objectief. Dus als je gedachtegolf negatief georiënteerd is zal de wereld een niet fijne plek worden voor je. Maar ben je positief georiënteerd dan is je wereld een fijne plek.  Dus wanneer je iets waarneemt dan registreert manas dat, komt er dan een gedachtegolf op gang dan neemt je ego en identificeert zich ermee.

Atman

aura kleurenHier kan het dus in lijden veranderen. Lijden is niet iets waar je je aan wilt vast houden, je gaat dan op zoek naar iets wat je blij maakt. Dit wordt Atman genoemd;  de getuige, de ziener, die de goddelijkheid is. Atman zit in ieder van ons. Het is je intellect en wijsheid en ziet de dingen zoals ze zijn. Atman is je hogere zelf  die vrij is van lijden, je geest en je ego.
Je kan het zien als een meer dat een storm (vritti) heeft te verwerken je zal dan zien dat het water modderig wordt (vritti). Als het water kalm is dan kan je de bodem zien en de vissen zien zwemmen en de planten zien groeien (Atman).  Dit is de reden waarom we mediteren, asana beoefenen en pranayama beoefenen in de yoga. Je wilt je geest tot rust brengen om bij je Atman te kunnen komen.

Soepel zeilen

Christel PotasseJe kan met yoga en bewustwording van je gedachten, jezelf transformeren, leven vanuit je hart, vanuit je diepste zijn. Hierdoor kan je vrij zijn van het lijden van je vritti’s en Atman bereiken. Het is het primaire doel van yoga om vrij te zijn van al het lijden? Na vele, vele jaren van toegewijde yogabeoefening, is dit wat ik ben gaan geloven dat het is. Het heeft me kracht gegeven. Nu weet ik dat wat het leven ook brengt, het goed komt. Ik heb een innerlijke kracht die niet te meten is. Deze kracht geeft me zowel een gevoel van zelfvertrouwen als innerlijk vertrouwen dat mijn wereld des te leuker maakt om in te leven!

Wat kun je zelf doen?

 • Heb jezelf lief
 • Adem en mediteer
 • Pak je yogamat en doe een van onze Yin yogalessen om je Atman naar de oppervlakte te brengen

Wordt lid bij Pilago

Wil je een workshop doen waar je leert stralen en groeien?

Kijk in de workshop agenda

 

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page

%d bloggers liken dit: