Yoga is 99% doen, 1% theorie

Dit zijn de woorden van Guru Pattabhi Jois. Yoga is vooral ervaren en doen. Laat het in je lijf integreren en gebruik de theorie als aanvulling of als eye-opener. Je zal merken dat als je het een tijdje doet dat er iets verandert in je. 

Natuurlijk is informatie fijn en eindelijk wordt er meer onderzoek gedaan over de vele voordelen die yoga heeft op je lichaam en geest. De eerste stap is, maak een keuze en ga beginnen en hou het vol. Onderzoek dan hoe het voor jou werkt; jij weet wat je op dit moment nodig hebt om je leven te ondersteunen, of het nu rust is, energie, focus, geduld of het openen van je hart voor mededogen. 

De eerste yoga Sutra van Patanjali is; “Nu begint het onderzoek naar yoga”. Yoga is iets wat je leven kan veranderen als je je er aan overgeeft en bereid bent je beoefening vol te houden. Je hebt nodig om op te schrijven wat je beweegt vóór je yoga beoefening en ná je beoefening, om ook later te kunnen nalezen hoe je groei verloopt. Je zult ook merken dat toewijding aan je beoefening je ook kracht zal geven.

Flexibiliteit op zich is een onbalans. Kracht op zich is een onbalans.

Deze fysieke mogelijkheden weerspiegelen vaak je emoties, zwak of sterk, beweeglijk of star. Door je lichaam in balans te brengen breng je balans in je geest en emoties. Wij doen dit door adem, yoga, pilates en meditatie te beoefenen. Het is dus de bedoeling dat je gedachten stil worden door de yoga. Sommige stromingen geven je de hele tijd aanwijzingen. Maar, soms is het ook fijn om zonder al die aanwijzingen jouw gedachten gewoon te onderzoeken. Hoe sta je erbij en wat vertelt je lichaam je. Laat je bewustzijn naar binnen keren en voel en hoor wat er omhoog komt. Door te ademen wordt het makkelijker deze gedachten en gevoelens los te laten. Het wordt dan een spel van geven en nemen in je geest waardoor je lichaam de blokkades kan loslaten en je je weer vrijer kan bewegen. 

Zoals Pattabhi Jois zei: “Oefen en alles komt eraan.” En voel je vrij om je verhalen en inzichten uit je yogabeoefening te delen!

Wordt lid bij Pilago

Wil je een workshop doen waar je leert stralen en groeien?

Kijk in de workshop agenda

 

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page