Mudra geheim

Weet je dat je Mudras met je handen kan beoefenen en is het dan verder een mysterie voor je? Lees dan verder dan begrijp je!

Waarom zijn mudra’s zo krachtig?

Volgens de yoga helpen mudra’s, net als asana, om levensenergie, of prana, in het subtiele lichaam te laten stromen en in balans te brengen. Zo kun je ook geblokkeerde energie los maken.

Wat is een mudra?

Een mudrā is een symbolisch gebaar dat door je handen wordt uitgevoerd. Het is een spiritueel gebaar dat bij het hindoeïsme en het boeddhisme vaak wordt gebruikt. De meeste mudra’s worden uitgevoerd met je handen en vingers ook wel in combinatie met bewegingen van polsen, ellebogen en schouders; sommige zijn helend voor je hele lichaam. Honderden mudra’s worden gebruikt in ceremonies, dans, beeldhouwkunst, yoga en spirituele oefeningen, van Indiase religies en tradities zoals Dharma en Taoïsme. Mudra’s worden al duizenden jaren gebruikt om te helpen bij meditatie en/of genezing.

Wat doet een mudra?

In de yoga zijn mudrā’s handgebaren die worden gebruikt in combinatie met yoga-ademwerk, en worden over het algemeen gedaan in zittende houdingen. Mudra’s werken om verschillende delen van het lichaam die betrokken zijn bij je ademhaling te stimuleren. Ook om de stroom van energie in je lichaam en zelfs je stemming te beïnvloeden. De specifieke handgebaren en posities fungeren als “sloten” om energiestromen en reflexen naar de hersenen te leiden. Door de vingers en handen te krullen, kruisen, strekken en aanraken, kun je de verbinding tussen lichaam en geest manipuleren, aangezien elk gebied van de hand overeenkomt met een bepaald deel van je geest of je lichaam.

Dhyani Mudra

Deze mudra gebruik ik veel tijdens de meditatie en voor mijn yoga beoefening. Het geeft focus maakt je rustig en brengt je naar je innerlijke wereld.

Namasté mudra

De bekendste mudra is Namasté. Hierbij breng je beide handen tegen elkaar voor je hart met je ellebogen naar buiten. Namasté betekend in het Sanskriet buigen. Door dit te doen zeg je: “Ik buig voor jou”. In de yoga worden de lessen vaak beëindigd met dit gebaar. Ook in de ‘Zonnegroet’ komt namasté voor, want hierin groet je de zon.

Bhairava mudra

Deze mudra wordt ook vaak gebruikt om je yoga beoefening te beginnen in meditatie. Hier leg je je beide handen op elkaar met je niet dominante hand onder in je schoot. Deze mudra geeft je innerlijke rust en concentratie om je yoga les in alle rust te kunnen beginnen. Het beschermt je tegen invloeden van anderen en helpt je bij vernieuwingen. Dus sluit je ogen, leg de handen even in elkaar, adem rustig in en uit en voel wat deze houding met je doet.  

Geheime mudra’s

Volgens de klassieke yogatekst uit de 15e eeuw, Hatha Yoga Pradipika, zijn er tien mudra’s die specifiek ouderdom en dood verhelpen.

  1. maha mudra
  2. maha bandha
  3. maha vedha
  4. khechari
  5. uddiyana bandha
  6. mula bandha
  7. jalandhara bandha
  8. viparita karani
  9. vajroli
  10. shakti chalana.

Deze mudra’s werden alleen beoefend door ervaren meesters die bekend staan ​​​​als siddha’s, en werden geheim gehouden voor andere beoefenaars. Sommige zijn niet goed voor je. Laat je yoga docent je hierbij helpen.

Wil je meer doen met mudra’s en andere geheimen uit de yoga wereld?
Wordt dan lid bij Pilago

We geven ook workshops. Kijk in onze workshop agenda

 

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page