De kracht van dankbaar zijn

In alle liefde dankbaar zijn.
Als je het snel zegt lijkt het simpel maar is dat ook zo?

Het is zeker belangrijk om naar jezelf te verwoorden waar je dankbaar voor bent en helemaal als je dit in liefdevolle woorden kan doen naar jezelf. Dat geeft in je gedachten en je hart meer ruimte om wat rustiger te worden. Negatieve gedachten storen je spirituele groei. Zou het dan niet mooi zijn dat je dat dan kan veranderen in positieve doelen en gedachten? Er zijn zelfs wetenschappelijke studies die zeggen dat het goed is voor je hart, je gemoed en het helpt ook tegen angsten en gepieker. Dus het is zeker belangrijk om dankbaarheid te ontwikkelen.

Alles wat je aandacht geeft groeit, dus als je dankbaarheid aandacht geeft groeit dat ook. Is dat dan niet fijner dan aan je stress veel aandacht te geven?

Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen hebben het boek “De kracht van dankbaarheid” geschreven. Deze mensen hebben dankbaarheid tot levenshouding gemaakt. Ik zal proberen een kleinte tip van de sluier te lichten voor je hoe je dat dan aan kan pakken. Als je de link volgt dan kan jezelf het boek aanschaffen voor meer kracht op je spirituele pad. Het staat vol met tips oefeningen en alles wat je nodig mocht hebben om een gelukkiger leven te kunnen leiden.

De onderdelen van dankbaarheid

Dankbaarheid als persoonlijke eigenschap

Heb je dat niet is het zeker te leren door je focus naar de fijnere dingen in je leven te brengen. Zeker als je leven veel reuring heeft is het een goede tool om je te focussen waar je dankbaar voor bent. Achter elke wolk schijnt de zon, het is dan de kunst om de zon te vinden.

Dankbaar zijn met wat je al hebt

Dat hoeven geen grote dingen te zijn een dak boven je hoofd is al iets waar je heel dankbaar voor kan zijn. Veel dingen zijn er altijd al geweest en nemen we als vanzelfsprekend aan maar bedenk wel dat niet iedereen alles heeft wat jij hebt.

Dankbaar voor de mensen in je leven

Dankbaar zijn dat je vrienden je helpen wanneer je erom vraagt, of omdat ze gewoon wat liefs voor je doen. Dankbaar zijn dat je familie er nog is, of dat ze je komen halen of opvangen als je in de put zit, bedenk het maar. Je dankbaarheid tonen is ook belangrijk dit geeft zelfs nog meer energie aan jou waar je van kan groeien.

Verwondering over wat er om je heen is.

Ik heb het makkelijk woon vlakbij het bos, rivier de Lek en veel fruitbomen. Hier is veel om je over te verwonderen, een regenboog over het water na de regen, de bloesem in de bomen en dan ook als het in het ijs is gehuld als het vriest en de boeren er water over spuiten. Dit zijn echt momenten om dankbaar te zijn over hoe mooi het is en jij dat mag meemaken.

Alles positief zien.

Het is erg makkelijk om je leven te vergelijken met iemand die het in jou ogen veel beter heeft, maar besef altijd dat iedereen zijn eigen struggles heeft en dat alles  niet altijd naar buiten komt. wees dankbaar met alle mooie dingen die in je leven gebeuren. In mijn leven kwam het besef nog duidelijker naar voren toen mijn kleinkinderen werden geboren, een groot cadeau die elke keer als ik ze weer zie ontvlamt in mijn hart. Toen na zoveel jaar wist ik ook weer dat dat gevoel er ook was toen mijn kinderen geboren waren. Kijk wat er in jou leven je voedt en blijf daar dankbaar voor en onthoud dat gevoel.

En wat levert het op?

Ja, goeie vraag. Dankbaarheid betaalt de rekeningen niet, en een gebroken been geneest er ook niet sneller van. Maar het helpt je wel om gelijkmoediger in het leven te staan, meer van het leven te genieten en diepere relaties te ontwikkelen. Het is een ‘innerlijke hulpbron die ons kan helpen en inspireren om verder tot bloei te komen. Het mooie is dat dankbaarheid een oneindige bron is waar je uit kan putten, door alleen maar het te beoefenen.

Vergrootglas

Dankbaarheid werkt eigenlijk als een vergrootglas voor de mooie en fijne dingen in je leven. Dankbaarheid beoefenen wil niet zeggen dat je de negatieve dingen ontkent, maar wel dat je blij bent met wat er wél goed gaat. Dat je ook ziet dat alles wat vanzelfsprekend lijkt, het zeker niet is.

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page